Büyük olasılıkla daha fazla kepekli tahıl veya yulaf ezmesi yemeye çalışarak diyetinize daha fazla lif eklemeye başlamış olabilirsiniz. Mayoclinic.com'a göre meyve, sebze ve baklagiller de lif içeriyor. Pektin, elma ve greyfurt gibi bazı meyvelerde ve bazı sebzelerde bulunan doğal olarak oluşan bir elyaftır. Eski deyime daha fazla anlam katarak, "günde bir elma doktoru uzak tutar", pektin ilavesi, doktorunuzun talimatlarına göre alındığında sindiriminize yardımcı olabilir.
Çözünür Lifin Faydaları
mayoclinic.com iki tip lif olduğunu söylüyor: çözünmez ve çözülebilir. Çözünmez, suda çözülmediği anlamına gelir. Bu tip esas olarak dışkıyı bağırsakta hareket ettirmek için kullanılır. Andrew Weil'in web sitesine göre, çözünür lif, pektin gibi, dışkıyı dışkıdan yalnızca bağırsaktan geçirmekten daha fazlasını yapar. Bağırsaklardaki kolesterolün bağlanmasına yardımcı olur ve vücuttan atılmasını arttırır. 1998 yılının Haziran ayında "Fizyoloji ve Biyokimya Dergisi" nde yayınlanan bir araştırma, elma veya portakallı pektinle beslenen sıçanların kolesterol seviyelerinde azaldığını göstermiştir.
Pektin ve İshal
"Pektin, doğal bağırsak bakterileri veya iyi bakteri ile çalışır, bu da lifleri tahriş olmuş bağırsak duvarları için yatıştırıcı bir kaplamaya dönüştürür. Kitap ayrıca elma pektininin Salmonella, E.Coli ve staphylococcus gibi ishale neden olan bakterileri engellediğini de ortaya koyuyor. Pektin, dışkıya ishal semptomlarını da hafifletmek için yardımcı olabilecek kitle ekler.
Pectin ve Kabızlık
Rus dergisinde yayınlanan bir makalede, "Voprosy Pitaniia", Ocak 2006'da kabızlığı olan hastaları inceledi tahriş olmuş bağırsak astarları neden olur. Deney grubundaki bazı hastalara pancar kaynaklı pektin verilirken, karşılaştırma grubuna probiyotik adı verilen doğal sindirim bakterileri içeren kefir verildi. Pektine verilen grup, intestinal astardaki kabızlık ve iritasyonlardan daha fazla rahatlama sağladı. Mayo Clinic web sitesinde ayrıca çözünür lifin kabızlık semptomlarını hafifleterek yardımcı olabileceğini ve dışkıya kolondan daha kolay hareket etmesini sağlayan dışkıya daha fazla hacim kazandırdığını belirtiyor.
Diğer Faydalar
kolesterolü gideren pektin, diyabet ve kanser üzerindeki etkisi için de incelenmiştir. "Yeni Şifa Otları" na göre, pektin kansere neden olan bileşiklere bağlanır ve vücuttan güvenle elimine edilmelerine yardımcı olur. 2010 Haziran ayında “Bütünleştirici Kanser Tedavileri” bölümünde yayınlanan ve değiştirilmiş sitrus pektininin prostat kanseri hücre hatlarında hücre büyümesini önlemeye ve hücre ölümünü arttırmaya yardımcı olduğunu gösteren bir çalışma. Ancak araştırmalar tam değildir, bu nedenle doktorunuza danışmadan bu hastalıkları tedavi etmek için diyetinize pektin eklememelisiniz.
Pektin Takviyeleri
Pektin, beyaz veya sarımsı renkli bir kurs tozu olarak ortaya çıkar, vitaminleri-takviyeleri.org belirtir. Pratik olarak kokusuzdur ve jelatin benzeri özelliklere sahiptir. Sık sık reçel ve reçel yapmak için kullanılır ve su ile karıştırıldığında jel benzeri bir madde oluşturur. Meyvelerin "atık" kabukları olarak kabul edilenlerden yapılan greyfurt ve elma pektin kapsülleri satın alabilirsiniz. Paket talimatlarını takip edin ve uygun miktarda aldığınızdan emin olmak için doktorunuza danışın. Eğer pektin veya başka herhangi bir lif takviyesi alıyorsanız, hem çözünür hem de çözünmeyen liflerin sindirim sisteminden etkili bir şekilde geçmesi için suya ihtiyaç duyması nedeniyle yeterli su içmek çok önemlidir,
mayoclinic.com.> Elmalar, greyfurt, şeftali, kuş üzümü ve erik, pektin içerir. Pektinler, havuç ve pancar gibi kök bitkilerinde ve patates gibi yumrularda da bulunur, vitamin-supplements.org. Mayo Clinic web sitesi, 50 yaşın altındaki erkek ve kadınların günlük diyetlerinde sırasıyla 25 ila 38 gram lif içermesini tavsiye ediyor. 50 yaşın üzerindeki erkekler ve kadınların günde 21 ila 30 gram arasında olması gerekir. Andrew Weil'e göre, tek başına pektin, yüksek kolesterol, diyabet veya başka herhangi bir hastalık veya bozukluğu tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Kullanmaya başlamadan önce daima sağlığınızı ve olası takviyeleri doktorunuzla görüşün.
, , ] ]