"Meyve ve Sebzelerin Mikrobiyolojik Bozulması" kitabının yazarı Margaret Barth, ABD'de yetişen tüm ürünlerin% 20'sinin bozulma kaybına uğrayacağını tahmin ediyor. Bu bozulmayı azaltmanın başlıca yollarından biri soğutmadır. Bazı meyveler buzdolabından yararlanır. Bununla birlikte, bazıları buzdolabına çok erken koyarsanız şımartılır.
Olgunlaşma
Bazı meyveler toplandıktan sonra olgunlaşır. Bazıları yapmaz. Çilek, vişne ve üzüm bitki üzerinde olgunlaşır. Bunları seçtiğinizde, bitki maddesinin doğal olarak bozulmasından dolayı daha yumuşak olabilirler, ancak hiçbir zaman daha tatlı olmazlar. Başka bir deyişle, bir kez toplandığında, bu meyveler alabilecekleri kadar olgunlaşır. Toplandıktan sonra olgunlaşmamış meyveler derhal buzdolabında saklanmalıdır. Bu kategoriye giren diğer meyveler elma, yaban mersini, ahududu, mandalina, portakal, limon ve böğürtlendir.
Toplama Sonrası Olgunlaşma
Diğer meyveler toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam eder. Bu meyvelerde etilen gazı bir olgunlaşma sinyalinin bir parçasıdır. Meyve bitki üzerinde yeterince uzun süre kalırsa, bitki sinyali gönderir. Ancak sinyal, tesise gelen bir yara ile de tetiklenebilir. Meyve bitkiden kesildiğinde yapılan yara aslında olgunlaşmayı tetikleyebilir. Bu tür meyveler - avokado, muz, armut, erik ve domates - onları buzdolabına koyarsanız olgunlaşmayı durduracaktır. En iyi kalite için, etilen gazını tutan kahverengi bir kağıt torba içinde oda sıcaklığında olgunlaştırın. Meyve tamamen olgunlaştığında, aşırı olgunlaşmasını veya bozulmasını önlemek için buzdolabında saklayabilirsiniz.
Soğutma ve Bozulma
Bütün meyveler bozulabilir. Olgunlaşmış meyve olgunlaşmamış meyvelerden daha hızlı bozulur. Meyvenin bozulmasının sebeplerinden biri bakteri, küf ve mantardır. Bir şeftaliyi yalnızca mavi veya yeşil küfle kaplı olarak bulmak için unuttuysanız, bu bozulmalara aşina olursunuz. Soğutma bu mikropların büyümesini yavaşlatır. Bunu yaparken, meyvenin tamamen olgunlaştığı zaman ile bozulmaya başladığı zaman arasında size biraz zaman kazandırır.
Kesilmiş Meyve
Taze kesilmiş meyve her zaman soğutma gerektirir. Meyve satın almadan önce kesilmiş olsun ya da kesilmiş olsun, o meyvenin soğutulması gerekir. Kesilmiş yumuşak meyveler, mango veya kavun gibi meyveler, buzdolabında bile iki günlük veya daha az raf ömrüne sahiptir. Daha fazla asit veya daha sert meyveler içeren meyveler, biraz daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Bir meyveyi keseceğiniz zaman, olgunlaşma sürecini hızlandırır ve bu meyveyi bakteri, küf ve mantarlara maruz bırakırsınız. Hem gıda güvenliği gerekçeleri hem de gıda kalitesi nedenleriyle, meyveleri buzdolabında saklayın.