Ne zaman egzersiz yaparsanız koşun, yüzün, bisiklet sürün ya da merdiven çıkın için üst ve alt bedeninizdeki büyük kas gruplarını kullanırsınız. Bu kaslar, hücresel enerji üretmek için oksijenin artmasını gerektirir ve kalbiniz bu oksijeni kanınızla veren organdır. Egzersiz ne kadar zorlaşırsa, kaslarınız o kadar fazla oksijene ihtiyaç duyar ve kalbin daha hızlı çalışması gerekir.
Fizyolojik Etkiler
Kalp atış hızı tepkisinin egzersize başlamasının temel nedenleri fizyolojiktir, yani normal fonksiyonlardır. organ sistemlerinizden. Çalışan kaslarınızın sinirlerinde artan aktivite, sempatik sinir sisteminin aktivitesinde bir artışı tetikler.
Sempatik sinir sistemi, artan bir kalp içeren stres veya kavga ya da uçuş olarak bilinen şeyi tetikler. diğer değişikliklerin yanı sıra artmış kan basıncı, vücut ısısı ve sindirimin yavaşlaması gibi oranlar. Ne kadar çok egzersiz yaparsanız, sempatik sinir aktiviteniz o kadar artar ve bu nedenle kalp atış hızınız o kadar yüksek olur.
Sempatik sinir aktivitesindeki bir artışa ek olarak, egzersiz vücudunuzun stres hormonlarını serbest bırakmasına neden olur. Ana stres hormonları, ikisi de egzersiz sırasındaki kalp atış hızı tepkisine katkıda bulunan epinefrin ve norepinefrindir.
Çevresel Etkiler
Bazı çevresel koşullar egzersizin kalp atış hızı tepkinizi etkileyebilir. Örneğin, çok sıcak veya soğuk olduğunda egzersiz yapmak, egzersiz için kalp atış hızı yanıtınızı artırır. Sıcak olduğunda, kalbinizin soğutma için kaslarınıza oksijen sağlamanın yanı sıra cilt yüzeyinize de kan pompalaması gerekir.
Aşırı soğuk, dolaşım sisteminizin sizi sıcak tutmak için daha fazla çalışması gerektiğinden daha yüksek bir kalp atış hızı tepkisi yaratır. ve kan damarların daralır. Kısıtlanmış kan damarları, kanın daha az serbestçe aktığı ve bu dar arterlerden yeterli miktarda oksijen dolu kan almak için kalbin daha hızlı pompalanması gerektiği anlamına gelir.
Yüksek irtifa, kalp atış hızınızın artmasına neden olur havada daha az oksijen var; bu nedenle, kalbiniz kaslarınıza yeterince oksijen vermek için daha çok çalışmalıdır.
Egzersiz Modu
Yapacağınız egzersiz tipi kalp atış hızı tepkinizi etkiler. Kros kayağı gibi üst bedeninizi kullanan egzersiz genellikle alt vücut egzersizine kıyasla daha yüksek kalp atış hızı tepkisine neden olur.
Bu büyük tepki, kollarınızın daha küçük kan damarları içermesi ve daraltılmış olmalarıdır. Egzersiz sırasında, kalbinizin sağladıkları kaslara yeterli miktarda oksijen vermek için daha çok çalışması gerekir.
Vücut pozisyonunuz aynı zamanda kalp atış hızı tepkinizi de etkiler. Yüzmek gibi yatay bir pozisyonda yapılan egzersiz, daha düşük bir kalp atış hızı tepkisi ile sonuçlanır, çünkü kalbinizin üst bedeninize ve beyninize kan vermek için yerçekimine karşı çalışmak zorunda kalmaz.
Uzun Süreli Etkiler
Uzun süre egzersiz yapmak, kalp atış hızı egzersizinize verdiğiniz yanıtı etkileyebilir. Şartlı olmayan biri, fiziksel olarak formda olan birinden daha güçlü bir kalp atış hızı tepkisine sahip olacaktır.
İnsan vücudu homeostazda kalmaya çalışmak için gelişti - çünkü bir denge durumu - enerji tasarrufu sağlıyor. Tutarlı bir şekilde egzersiz yaparsanız, vücudunuz fiziksel stres zamanlarında bile onu daha homeostatik tutacak şekillere adapte olur.
Bu yöntemlerden bazıları, kaslardaki oksijenin daha verimli kullanılmasını, daha güçlü kalp pompalaması ve daha rahat olmasını içerir elastik kan damarları. Bu nedenle, eğer eğitilirseniz, egzersiz sırasında kalp atış hızınız hala artacaktır, ancak eğitimsiz olduğunuzda yaptığınız kalp atış hızındaki artışı arttırmak için daha yüksek yoğunluklarda egzersiz yapmanız gerekecektir.