"Kanser" deki Şubat 2004 tarihli bir makaleye göre, 20 ila 34 yaş arasındaki erkeklerde en sık görülen kanser türü olan testis kanseri, özellikle hassas olan erkeklere saldırıyor. doğurganlık açısından zaman. Bu yaş grubundaki birçok erkek henüz ebeveynlik hakkında düşünmüyor ve kansere sahip olma endişesi, sağlık personeli ortaya çıkmadıkça, babalık konusundaki endişelerin yerini alıyor. İyi haber şu ki, testis kanseri olan hemen hemen tüm erkekler tedaviden sonra çocukları tedavi edebilir, özellikle tedaviye başlamadan önce planlama yaparlarsa.
Türleri
Testis kanseri testislerde, erkek üreme organlarından sorumlu spermin oluşturulması ve depolanması. İki tip testis kanseri gelişebilir: 30'lu ve 40'lı yaşlarda erkekleri daha sık etkileyen yavaş büyüyen bir kanser olan seminoma; ve daha yaygın ve daha hızlı büyüyen nonsinoma. Tedaviler kanser tipine ve hücrelerin yayılma derecesine göre değişir. Gelecekteki babalık olasılığı tedaviye bağlıdır.
Cerrahi ve Doğurganlık
Orşiektomi veya testislerin çıkarılması, hem seminer hem de nonsemomların tedavisi için yapılabilir. Sadece bir testis çıkarılırsa, diğeri bir çocuğun babası olmak için yeterli sperm üretebilir. Her iki testis de çıkarılırsa, sperm orşiektomi öncesinde sıralanmalıdır, aksi takdirde bir kadını hamile bırakma olasılığı olmayacaktır.
Karındaki lenf nodlarını çıkarmak için ameliyat retrograd boşalmalara neden olabilir. Sinir koruyucu cerrahi teknikler retrograd ejakülasyonu önleyebilir, ancak tüm cerrahlar bu ameliyatı yapmazlar. Retrograd ejakülasyon meydana gelirse, testis veya mesaneden doğurganlık prosedürleriyle sperm alınabilir.
Radyasyon ve Verimlilik
Radyasyon tipik olarak sadece seminomları tedavi etmek için kullanılır, çünkü nonsomlar buna yanıt vermez. Testislere radyasyon, sperm sayısında geçici bir düşüşe neden olur, ancak birçok erkek bir ila iki yıl sonra sperm yapma özelliğini geri kazanacaktır. Radyasyondan önce spermin dondurulması, spermsiz kalma ve hamileliğin sağlanamaması olasılığını ortadan kaldırır.
Kemoterapi ve Doğurganlık
Kemoterapi, sperm içeren germ hücrelerini öldürür. Bazı erkekler kemoterapiden sonra tekrar sperm üretmeye başlamazken, "Testislerin Kanseri" ders kitabına göre yüzde 50'si 24'ten sonra normal sperm sayımına sahip olacak. Bankacılık spermleri, kemoterapi tedavisi sırasında bir çocuğun baba olma ihtimalinin, kanser hücreleri ile birlikte yok edilmemesini sağlayacaktır. Her iki testis kanseri türü de kemoterapiyle tedavi edilir.
Tedavi Sonrası Hususlar
Yeterli sperm üreten ve spermi kemoterapiden sonra normale dönen bir testis sahibi erkekler tedaviden sonra normal şekilde hamileliği sağlayabilir. Sperm donarsa, hamileliği sağlamak için intrauterin tohumlama veya in vitro fertilizasyon üreme teknikleri gerekir. Donmuş sperm sayısı çok düşükse, intrasikloplazmik sperm enjeksiyonu veya ICSI olarak bilinen bir prosedür, tek bir yumurtaya tek bir sperm enjekte eder. Embriyologlar yumurta alımı sırasında yumurtalar çıkarıldıktan sonra prosedürü uygularlar.
Testislerde sperm varsa, retrograd boşalma nedeniyle ejakülatta sperm yoksa, sperm doğrudan testisten çıkarılabilir ve alınan yumurtalara enjekte edilebilir. İki prosedür, donmuş sperm yerine taze olarak mevcut olacak şekilde koordine edilebilir.
, , ] ]