Şeker metabolizması bir tür karbonhidrat metabolizmasıdır. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerle birlikte, yediğiniz üç ana besin türünü temsil eder. Şeker metabolizması, vücudunuzun düzgün çalışması için gereken enerjiye şekeri veya glikozu parçalayan devam eden bir süreçtir. Vücudunuz daha sonra gelecekteki enerji ihtiyaçları için fazla miktarda glikoz depolar. Vücudunuzun daha sonra temel enerji gereksinimlerini karşılamak için depolanmış glikozu gerektirmesi nedeniyle, şeker metabolizması işlemi tekrar başlar.
Glikoz
Şeker metabolizması vücudunuzun glikoz oluşturmasını, parçalanmasını ve dönüştürmesini sağlayan biyokimyasal işlemdir. Glikoz vücudunuz tarafından metabolize edilen en önemli karbonhidrattır. Bu metabolizma sürecinde vücudunuz enerjiyi dönüştüren glukozu okside eder. Siz hücreler bu enerjiyi geçici olarak adenozin trifosfat formunda depolarlar.
Metabolize Edici Karbonhidratlar
Vücudunuzda, yağlar yerine şekerler de dahil olmak üzere karbonhidratları metabolize etmek için daha kolay bir zaman vardır. Vücudunuz ayrıca şekersiz karbonhidratları glikoza dönüştürür. Bu nedenle, şekersiz karbonhidrat tüketmek vücudunuzdaki kan şekeri seviyesini yükseltebilir. Karbonhidratlar tüketildikten sonra vücudunuz şeker metabolizması sürecine başlar.
Kompleks Bir İşlem
Şeker metabolizması ince bağırsaklarınızda sindirim ile başlar. İnce bağırsaklarınız glikozu işledikten sonra, kan dolaşımınız şeker moleküllerini emer. Vücudunuzdaki üç ana hormon kan şekeri konsantrasyonunuzu kontrol eder: glukagon, insülin ve epinefrin. Kanınızdaki glikoz konsantrasyonu çok yüksek olduğunda, pankreasınız insülin salgılar. İnsülin, hücrelerinizdeki glikoz transferini uyararak işlev görür.
Karaciğer ve Kaslar
Glikojenez veya anabolizm süreci, karaciğerinizdeki ve kaslarınızdaki glikozu glikojene dönüştürür. Karaciğeriniz ve kaslarınız glikojeni depolar. Kan şekeri düzeyleriniz düşük olduğunda, vücudunuz glukagon hormonlarını salgılar. Vücudunuz glikojen hormonlarını salgılar ve glikojenin glikoza, glikojenoliz veya katabolizma denilen bir süreç haline dönüşmesini uyarır. Vücudunuz daha sonra glikozu bir enerji kaynağı olarak kullanabilir. Aynı zamanda bu, şeker metabolizması sürecini yeniden başlatır ve vücudunuz bir kez daha adenosin trifosfat olarak aşırı glikoz depolar.
, , ] ]