|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Glikoz Nasıl Metabolize Edilir?

Bitkilerde bulunan basit bir şeker olan glikozu doğrudan vücudunuzun yakıt kaynağı olarak hareket ettiği kan dolaşımına emersiniz. Glikozu enerjiye hızlı ve verimli bir şekilde dönüştürebilme yeteneği olmadan, sağlıklı olmazsınız. Enerji-metabolizma sisteminizin verimli çalışması çok önemlidir.

Metabolizma Başlıyor

Metabolizma süreci sindirim ile başlar. Monosakaritler, ince bağırsaklara girdikten sonra kan dolaşımına emilir. Kan şekerini kontrol etmek için vücudunuzun üç hormonu vardır: glukagon, insülin ve epinefrin. Kan şekeri seviyeniz yükseldiğinde pankreasınızın salgıladığı insülin, glikozun hücrelerinize aktarılması sırasında yardımcı olur. Glikoz metabolizması, kaslara ve karaciğere yoğun bir şekilde odaklanır, diğer organlarınızdan daha fazla glikoz alır, çünkü yüzeylerinde spesifik insülin reseptörlerine sahip olduklarından, insülinin kendilerine bağlanabilmesini sağlayarak glikoz girişini teşvik eder ve bu hücrelerde kullanılır.

Glikojenoliz

Karaciğere ve kaslara girdikten sonra glikoz, glikojenez işlemi ile glikojene dönüştürülür. Glikoz seviyeleriniz glikoz seviyeleriniz düşük ve enerjiye ihtiyacınız olana kadar karaciğerinizde ve kaslarınızda kalır. Bu sırada, glikojenin glikoza dönüşmesini uyarmak için glikojenoliz denilen bir süreçte epinefrin ve glukon hormonları salınır. Glikoz hücrelerinize girdiğinde, enerji için yanar ve ısı üretir. Bu işlem ayrıca hücre tarafından ihtiyaç duyulduğunda enerji açığa çıkaran bir molekül olan adenozin trifosfat veya ATP'yi de oluşturur. Enerji birçok metabolik süreç için kullanılır ve metabolizmanın evrensel enerji para birimi olarak kabul edilir.

Aerobik Metabolizma

İki tür glukoz metabolizması vardır: oksijenli aerobik metabolizma ve oksijenli anaerobik metabolizma oksijen içermez. Aerobik metabolizma sırasında, kullanılan oksijen tamamen okside olmak için hücrenin içindeki mitokondri adı verilen küçük gövdelerden gelir. Kas hücreleri bu işlem sırasında en fazla enerjiyi kullanır ve mitokondri içerdiklerinden, oksijen mevcut olduğunda işlem basit ve hızlıdır. Bu işlem, karbondioksit ve ATP üreten Krebs döngüsünü içerir. Bu kimyasal, hücrelere amino asitlerden proteinlerin sentezi ve DNA'nın replikasyonu için gerekli enerjiyi sağlar.

Anaerobik Metabolizma ve Glikojen Tükenmesi

Zorlu egzersiz veya aşırı zorlanma anlarında, kastaki oksijen seviyesi hücreler çok düşebilir. Bu durumda anaerobik metabolizma ile süreç devam eder. Oksijensiz enerji için yanan glikozun dezavantajı, laktik asit üretimidir. Bu maddenin "laktik asit birikmesi" meydana geldiğinde kasları ağrıttığı bilinmektedir. Glikojen kaslarda ve karaciğerde kullanıldığında meydana gelen başka bir olay "duvara çarpmaktır". Bu, vücut için doğal bir savunma mekanizmasıdır ve kas kasılmasını sağlamak için gerekli anahtar sistemleri yavaşlatarak aşırı zorlama sırasında kalıcı hasarı önler. Vücut yavaşlar ve oksijen mevcut olduğunda laktat piruvat'a geri döner. Bu, aerobik metabolizmanın devam etmesine ve vücudun yorucu olaydan iyileşmesine izin verir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır