Tip 1 diyabetin soğuk algınlığı gibi bulaşıcı olmadığını biliyoruz. Bir insanın neden Tip 1 diyabet geliştirdiğini belirlemede üç faktör önemli görünmektedir:
Genetik (kalıtım)
Tip 1 diyabet geliştiren kişilerin yüzde 90'ının bu duruma yakın ilişkisi olmamasına rağmen, hala var. güçlü bir genetik bileşen. Tip 1 diyabet hastalarının çoğu, her bir ebeveynden HLA DR3 veya DR4 genini miras alır; bu da diyabet geliştirme riskini yüksek hale getirir. Diyabetli yakın bir aile üyesi olan bir kişinin (genel popülasyondaki yüzde 1'lik bir şansla karşılaştırıldığında) yaklaşık yüzde 10'u (10'da 1) diyabet geliştirme şansı vardır. Tek bir ikiz Tip 1 diyabet geliştirdiğinde, ikinci ikiz hastalığın gelişiminde yüzde 66 oranında şansa sahiptir.
Self-Alerji (otoimmünite)
Tip 1 diyabette önemli görünen ikinci neden kendini alerji (veya otoimmünite). Normalde bağışıklık sistemimiz vücudumuzu hastalıklardan korur. Tip 1 diyabet ve lupus, artrit ve multipl skleroz gibi diğer otoimmün hastalıklar durumunda, bağışıklık sistemi vücut kısmına karşı döner. Bağışıklık sistemi bu vücut kısmını bir alerjen gibi tedavi eder ve ona zarar verir. Tip 1 diyabette alerjik (otoimmün) reaksiyon, pankreastaki adacık hücrelerine karşı insülin yapar. Adacık hücresi otoantikorları (ICA), insülin gerekli olmadan önce kanda uzun yıllar boyunca mevcut olabilir.
Otoimmünite için genetik yatkınlık Tip 1 diyabetli kişilerde mevcut olduğundan, diğer otoimmün koşulların mevcut olması daha uygundur. . İnsanların yüzde 3 ila 5'i protein glütene alerjik bir reaksiyon olan çölyak hastalığı geliştirir. Buğday, çavdar ve arpada glüten bulunur ve diyetten çıkarılmalıdır. Tip 1 diyabet hastalarının yaklaşık yüzde 10'u sonunda tedavi gerektiren tiroid otoimmünitesini geliştirir. Otoimmün adrenal bozukluklar nadirdir, fakat aynı zamanda ortaya çıkarlar.
Çevresel Faktörler
Bu çevresel faktör büyük olasılıkla bir virüstür, fakat aynı zamanda yediğimiz yiyeceklerde veya henüz bilmediğimiz bir şeyde olabilir. Bu faktör, genetik (kalıtsal) duyarlılık ve alerjik reaksiyon arasındaki köprü olabilir.
Yeni Tip 1 diyabet vakalarının görülme sıklığı dünya çapında her yıl yüzde 3 ila 5 (10 yılda ikiye katlanarak) artmaktadır. Bunun neden olduğu bilinmemektedir, ancak çevredeki bir etken maddeye veya koruyucu etkenlerin kaybına ikincil olabilir.
Son zamanlarda yapılan bir bilimsel rapor, yüksek miktarda şeker yemenin bir öz alerji olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, kendi kendine alerji (pozitif adacık hücresi antikorları) ortaya çıktıktan sonra, daha fazla miktarda şeker yemek, daha hızlı bir diyabet başlangıcına yol açtı.
Önleme
Tip 1 diyabetin önlenmesi üzerinde çalışılıyor. Tip 1 Diabetes /TrialNet adında büyük bir program (diabetestrialnet.org). Tip 1 diyabetli kişilerin sağlıklı akrabaları, kanlarındaki adacık hücresi antikorları açısından taranır. Antikorlar mevcutsa, bireyler bir önleme çalışmasına katılmaya uygun olabilir. Diyabetin başlangıcını geciktiren, ancak tamamen önleyen hiçbir ilacın bulunmadığı tespit edildi. Ücretsiz çalışmaya katılmakla ilgileniyorsanız, daha fazla bilgi için 1-800-425-8361 numaralı telefonu arayın.
, , ] ]