|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Balık Yağı Ne Kadar Güvenlidir ve Faydaları ve Riskleri Nelerdir?

Balık yağı, uskumru, ton balığı, mersin balığı, alabalık ve somon gibi yağlı balıklarda ve ayrıca bunlardan yapılan takviyelerde bulunur. Balık yağı, her ikisi de kalp sağlığına yararlı olan iki farklı omega-3 yağ asidi, eikosapentenoik asit veya EPA ve dokosaheksenoik veya DHA içerir. Bu avantajlara rağmen, hafif ve ağır sağlık risklerinin yüksek ek dozlarla ilişkili olduğunu unutmayın.

Ne Kadar Yeterli?

Haftada iki kez yağlı balık yiyin, Amerikan Kalp Birliği'ni tavsiye edin. 3,5 oz. yağlı balıkların bir kısmı yaklaşık 1 g omega-3 yağ asidi sağlar. Takviyelere başvurmadan önce omega-3 gereksinimlerinizi gıdalarla karşılayın; Ancak, balık yağı hapı alırsanız, alımınızı günde 3 g ile sınırlandırın. Olası yüksek dozajları doktorunuzla tartışın.

Yararları

Araştırma, balık yağlarının hem kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde hem de kalp sorunu olmayanlar için kalp sağlığına etkilerini göstermektedir. Amerikan Kalp Birliği'ne göre, omega-3 yağ asitleri anormal kalp atışlarını ve kalp krizi riskini, atardamarların yavaş sertleşmesini ve hafif kan basıncını düşürür. Ek olarak, balık yağları kan trigliserit seviyesini yüzde 20 ila 50 oranında düşürür. Ayrıca balık yağlarının kalp krizinden kaynaklanan ölümleri statin olarak bilinen reçeteli ilaçlardan daha fazla azalttığı da teoriktir.

Riskler

Balık yağının 3 g'dan büyük miktarlarda alınması güvenli olmadığı kabul edilir, UC Berkeley'i uyarır Sağlık Rehberi. Bu büyük dozajdaki hafif yan etkiler arasında mide bulantısı, geğirme veya "balık burpları", mide ekşimesi ve ishal sayılabilir. Öğünlerde takviyeler alarak bu etkileri en aza indirin ve dozaj miktarlarını kademeli olarak artırın. Yüksek dozajların neden olduğu daha ciddi yan etkiler arasında diyabetik bireylerde aşırı kanama, inme, LDL kolesterol seviyelerinin yükselmesi, bağışıklık sistemi baskılanması ve zayıf glisemik kontrol riski vardır.

Güvenlik Endişeleri

Hamile veya hamile kadınlar emzirme ve küçük çocuklar, olası metil-merkür içeriği nedeniyle yağlı balık alımını kısıtlamalıdır. Bu toksin sadece balık etinde bulunur, bu nedenle balık yağı takviyeleri güvenli bir ikamedir. Balıklara alerjisi olan bireyler ayrıca balık yağı veya ondan üretilen omega-3 takviyesinden de uzak durmalıdır. Toksin kontaminasyonu kaygıları olan kişiler için, Amerikan Kalp Birliği, bireylere balık cildini ve altta yatan yağ tabakasını pişirmeden önce kesmelerini tavsiye eder. Yaşlı erkekler ve menopoz sonrası kadınlar için balık yağı tüketiminin yararları, olası toksin kontaminasyon risklerinden ağır basmaktadır.

Balık yağlarının doğum kontrol hapları, hipertansif ve antikoagülan ilaçlar gibi bazı ilaçlarla etkileşime girdiği bilinmektedir. E vitamini düzeyleri, balık yağı takviyesi ile de düşebilir. Balık yağı ve ilaç etkileşimi konusunda endişeleriniz varsa doktorunuza danışın.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır