Rejuvelac, 1980'lerin ortalarında sağlık aktivisti Dr. Ann Wigmore tarafından orijinal olarak uydurulmuş tanelerden yapılan hafif mayalanmış bir içeceğin genel adıdır. Rejuvelac öncelikle sindirimi iyileştirmek için tüketilir. Çeşitli vitaminler de dahil olmak üzere içerdiği tüm besinler nedeniyle çok besleyici olarak kabul edilir. Rejuvelac vejetaryenler ve çiğ veya “canlı” gıda diyetlerinin savunucuları arasında iyi bilinmektedir. Rejuvelac bal veya bazı meyve ve sebzelerin suları ile takviye edilebilir, bu nedenle besin içeriği tarihe göre değişebilir.
Rejuvelac İçecek
Rejuvelac, tahılların filizlenmesi ve ıslatılması ile yapılan çiğ bir gıda olarak kabul edilir. Oda sıcaklığında yaklaşık iki gün suda onları. Tam buğday, çavdar, kinoa, yulaf, arpa, darı, karabuğday veya kahverengi pirinç kullanılarak hazırlanabilir, ancak buğday meyvesi “Beslenme İyileştirme Reçetesi” ne göre en yaygın olanıdır. biraz tatlı ama ekşi, çimenli bir tadı vardır. Elma suyuna benzer bir fermente içecek olduğundan, alkol içeriği zamanla hafifçe artar, yaşlandıkça daha fazla ekşi ve karbonlanır hale gelir.
Rejuvelac Beslenme Profili
Rejuvelac tüm besin maddelerini içerir. Yapıldığı tahılın içeriği, ayrıca pancar suyu, limon veya bal gibi tadını arttırmak için herhangi bir doğal katkı maddesi. Bu nedenle, besinler değişebilir, ancak genel olarak, Rejuvelac, "Çağdaş Beslenme" ye göre sağlıklı bir gastrointestinal sistem için gerekli olan dost bakteriler olan protein, karbonhidratlar, fosfatlar, sindirim enzimleri, laktobasil ve aspergiller bakımından zengindir. , Rejuvelac tipik olarak B kompleksinin yanı sıra C, E ve K vitaminlerini de içerir.
B Kompleksi
B kompleksi, gıdaların kullanılabilir formlarda metabolizmasında rol oynayan sekiz vitaminden oluşur. enerji, özellikle B6 ve B 12. Vitamin B 12, folik aside benzer şekilde kırmızı kan hücresi üretimi ve hücresel bölünme ve büyümede de rol oynar. B vitaminlerinin çoğu, “Vitaminler: Beslenme ve Sağlıkta Temel Unsurlar” a göre biliş, ruh hali ve hafıza ile ilgili bazı nörotransmiterleri ve hormonları düzenleyen beyin kimyasında rol oynar. B vitaminlerindeki eksiklikler genellikle enerji, sindirim problemleri ve azalmış beyin fonksiyonu.
C Vitamini
C vitamini veya askorbik asit, doku bozulmasına ve yaşlanmaya katkıda bulunan zararlı serbest radikalleri ortadan kaldıran güçlü bir antioksidandır. C vitamini ayrıca kollajeni, ciltteki materyali, kıkırdak ve diğer bağ dokusunu onarmak ve bakımını yapmak için de gereklidir. Ayrıca, C vitamini, bağışıklık sistemi fonksiyonuna yardımcı olan bazı hücreleri ve bileşikleri uyarır. E vitamininin çoğu biçimi, özellikle kardiyovasküler sistem için çok güçlü antioksidanlardır. E vitamini, bağışıklık sisteminin modüle edilmesine yardımcı olur ve kanı "incelten" ve tıkalı arter riskini azaltan kan trombosit hücrelerinin topaklanma yeteneğini azaltır.
Vitamin K
K vitamini de kanı etkiler, fakat E vitaminin yaptığı şeye karşı. Spesifik olarak, K vitamini, pıhtılaşma kademesini tetikleyen ve yara iyileşmesini destekleyen, yaralanma bölgelerinde kan trombosit hücrelerinin birikmesini teşvik eder.