Smoothies, fast food kahvaltı ürünleri veya sağlıksız, önceden paketlenmiş atıştırmalık yiyeceklerin yerine tadını çıkarabileceğiniz son derece portatif, besleyici içeceklerdir. Bu içecekler, optimum sağlık için gerekli olan çok sayıda vitamin ve mineral içerebilir. Smoothiesiniz için belirli türdeki içerikleri seçerek, bunlara antioksidan da ekleyebilirsiniz.
Antioksidan Faydaları
Antioksidanlar, doğal olarak bulunan serbest radikal moleküllerinin oksijenlenmesini önleyebilecek vitaminler, mineraller ve enzimlerdir. vücudunda. Serbest radikaller normal hücre metabolizması sırasında oluşan kararsız moleküllerdir. Ayrıca güneş ışığına, sigara dumanına ve çevresel toksinlere maruz kalmaları sırasında oluşurlar. Antioksidanlar açlıktan serbest radikal oksijen moleküllerini açarak bu moleküllerin sağlıklı kemik, kas, organ ve bağ dokusu hücrelerine saldırmasını ve zarar görmesini önler. Bu, kanser tümörleri, maküler dejenerasyon, Alzheimer hastalığı ve koroner arter hastalığının oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
Antioksidan Kaynaklar
Smoothie'lerde kullanılan yaygın meyve ve sebzelerin birçoğu, antioksidan yararlar sunar. Elma, portakal, papaya, mango, kivi, greyfurt ve nar gibi meyveler, güçlü bir antioksidan olan C vitamini içerir. Havuç, ıspanak, yonca filizi, yosun ve brokoli, "yeşil" sebze smoothie'lerinde ortaya çıkar, antioksidan A vitamini içerir. Ispanak, yosun ve yonca da başka bir antioksidan olan E vitamini içerir. Antioksidan bir mineral olan çinko, protein smoothies'te yaygın olarak kullanılan bir bileşen olan yumuşak ve ipeksi tofuda bulunur. Antioksidan smoothiesinize protein ve kalsiyum eklemek ve smoothies'e kremsi bir doku kazandırmak için 1 veya 2 bardak yağsız veya soya sütü ekleyin. Protein ve magnezyum içeriğinizi artırmak için 2 ila 4 ons ipeksi veya yumuşak soya peyniri ekleyin. Ayrıca, sağlıklı organ ve kas hücrelerini destekleyen esansiyel yağ asitlerini içeren ceviz, keten tohumu veya fındık gibi bileşenler de ekleyebilirsiniz. Pürüzsüz olana kadar karıştırın.
Riskler
Antioksidan vitaminler ve mineralleri yalnızca gıda kaynaklarından alırken aşırı dozda kullanma olasılığınız düşük olsa da, bu besin maddelerinin aşırı dozda alınması bazı sağlık riskleri oluşturabilir. Günde 500 miligramdan fazla C vitamini tüketilmesi, özellikle aspirin kullanıyorsanız, mide ülserlerine katkıda bulunabilir. 10.000'den fazla uluslararası A Vitamini Biriminin günlük tüketimi karaciğerinize ve böbreklerinize toksik olabilir. Günlük 100 miligramdan fazla çinko tüketmek bağışıklık sisteminin çalışmasını engelleyebilir. E Vitamini antikoagülan ilaçlara, özellikle de günde 1200 IU veya daha fazla E vitamini dozuna müdahale edebilir.
, , ] ]