Kalsiyumun kemik sağlığında hayati bir rol oynadığı yaygın bir bilgidir, ancak kalsiyumun hücresel düzeyde kullanıldığı mekanizmalar iyi bilinmemektedir. Kemiklerin sert ve güçlü kalmasına yardım etmenin yanı sıra, iskelet sistemi kalsiyum kan seviyelerinin çok düşük olması durumunda yedek bir kalsiyum depolama alanı görevi görür. İnsanların sağlıklı bir iskelet sistemini korumak için tüm yaşamları boyunca kalsiyum alması gerekir.
Kemik Gücü
Kemik gelişimi sırasında, kalsiyum gastrointestinal sistem tarafından emilir ve kemik yüzeyinde biriktirilir. Kalsiyum yeni kemik hücrelerinin organik yüzeyine bağlanır ve sertleşir. Bu sert kemik materyali ve kalsiyum tabakaları iskelet sistemini güçlü yapan şeydir. Kemikteki minerallerin bazıları kalsiyum fosfat, kalsiyum florür ve kalsiyum karbonattır. Bu mineral kombinasyonu kemiklerin kırma kuvveti altında kalmasını önler.
Kemik Büyümesi
Kemik büyümesi, ömür boyu devam eden bir süreçtir. Kalsiyum kemik büyümesi sürecinde hayati bir mineraldir. Kemik büyümesi sırasında osteoklast adı verilen hücreler, yenilerinden daha az kalsiyumlu eski, zayıf kemik hücrelerini sindirir. Yeni kemiğin oluşması için D vitamini osteoblast adı verilen hücreleri uyarır. Osteoblastlar, osteoklastlar tarafından tahrip edilenleri değiştirmek için yeni kemik hücreleri katmanları oluşturmak için kalsiyum kullanırlar.
Kalsiyum Depolama
Osteoklastlar eski kemik hücrelerini tahrip ettiğinde, bu hücrelerde kalan kalsiyum kan dolaşımına salınır. Yaşamın erken döneminde, diyet kalsiyum alımı özellikle önemlidir, çünkü iskelet sisteminde değerli kalsiyum depoları inşa etmeye yardımcı olur. Yaşlı yetişkinlerde, bağırsak sistemi gıdalardan daha az kalsiyum emer. Bu, vücudu yeterli kan kalsiyum seviyelerini korumak için iskelet sisteminden kalsiyum depoları kullanmaya zorlar. Kemiklerden çok fazla kalsiyum sızması durumunda, iskelet sistemi kırılgan ve güçsüz hale gelecektir, bu nedenle yaşamın erken döneminde yeterli kalsiyum tüketmek, yaşamın sonraki dönemlerinde kemik sağlığı için zorunludur.
Kalsiyum Kaynakları
Kalsiyum üretilemez insan vücudu, bu yüzden gıda veya diyet takviyeleri gibi dış kaynaklardan gelmelidir. Kalsiyum alım rejiminizi değiştirmeden önce daima doktorunuzla konuşun. Kalsiyum süt ürünlerinde, koyu yeşil, yapraklı sebzelerde, kuruyemişlerde ve kalsiyum takviyeli gıdalarda bulunur. Kalsiyum içeren bazı yiyecek örnekleri süt, peynir, yoğurt, bok choy, brokoli ve bademdir. ABD'de genellikle kalsiyumla takviye edilmiş yiyecekler portakal suyu, tahıl, ekmek, soya içecekleri ve tofu ürünleridir.
, , ] ]