Gerçek şu ki, D Vitamini gerçek bir vitaminden çok bir hormon. Cildiniz güneşe maruz kalırken, D vitamini vücut tarafından üretilemez. Paratiroid bezleri ile uyum içinde çalışan D vitamini kalsiyum kontrolünde önemli bir rol oynar. Eksik olduğunda, bu denge kaybolur ve ortaya çıkan durum zayıflamış kemiklere yol açan sekonder hiperparatiroidizm olarak bilinir.
Küçük Bir Fizyoloji
Paratiroid bezleri tiroid bezinin tabanında kan kalsiyum düşük seviyelerine yanıt olarak boyun ve salma paratiroid hormonu PTH. Bu kemikler ve böbrekler üzerinde hareket eder ve kemiği parçalayarak kalsiyumu idrardan yeniden emerek kalsiyumu arttırır. Son olarak, PTH ayrıca gastrointestinal sistemden kalsiyum emilimini artıran Linus Pauling Enstitüsü'ne göre D vitamini aktivasyonuna yol açar. Yüksek kalsiyum ayarında, PTH azalır ve daha az kalsiyum gastrointestinal sistemden ve böbreklerden kan dolaşımına aktarılır.
Hiperparatiroidizm
Paratiroid hormonunun aşırı üretilmesinin üç yolu vardır. . Primer hiperparatiroidizmde, tüm paratiroid bezi veya bir tür tümör olan bir adenom, kalsiyumun kan seviyesi ile hiçbir ilişkisi olmadan PTH salgılar. Bu yüksek kan kalsiyum yol açar. Sekonder hiperparatiroidi D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Yeterli miktarda D vitamini olmadığında, kandaki kalsiyum seviyesini artırmada aynı etkiye sahip olmak için daha fazla PTH gerekir. Bu durumda, kalsiyum seviyesi normal veya biraz düşük olabilir. Son olarak, üçüncül hiperparatiroidizmde, uzun süre D vitamini eksikliği vardır ve paratiroid öylesine aşırı aktif hale gelir ki primer hiperparatiroidide olduğu gibi davranır. Bu durum çoğunlukla kronik böbrek yetmezliği ile görülür.
Risk Altındakiler
Herkes D vitamini eksikliği olabilir, ancak bazı gruplar daha fazla risk altındadır. Başlıca risk faktörleri güneşe maruz kalma eksikliği ve yetersiz oral alımdır. Daha koyu cilde sahip kişiler, özellikle Ekvator'dan daha uzak iklimlerde, deriden daha düşük D vitamini üretimine sahiptir. Yaşlı hastaların da zayıf diyetin yanı sıra daha az güneş ışığına maruz kalmaları nedeniyle daha düşük seviyelere sahip olmaları muhtemeldir.
D Vitamini Eksikliğine İkincil Hiperparatiroidizm Teşhisi
Amerikan Aile Hekimliği. Kas ağrıları ve yorgunluk yaygın şikayetlerdir. Bu tanı, risk altındaki bir kişinin taramasından dolayı daha sık yapılır veya kalsiyum düzeyi anormaldir. İlk testler PTH ve D vitamini için kan testlerini içerir, ancak sadece bir doktor D vitamini eksikliğinden dolayı sekonder hiperparatiroidizm teşhisi yapabilir.
Tedavi
D vitamini eksikliğinin tedavisi kişiselleştirilmelidir Endokrin Derneği'nin Klinik Kılavuzları. Böbrek hastalığı olmayan bir kişide, D vitamini reçeteli ergokalsiferol veya reçetesiz kolekalsiferol ile değiştirilebilir. Kronik böbrek hastalığı olan hastalar, aktif formu daha az yapabildikleri için, genellikle aktifleştirilmiş D vitamini gerektirir. D vitamini ve paratiroid hormonu arasındaki ilişki karmaşıktır ve tanı koyma ve tedavi önerisinde tıbbi bir profesyonelin bulunması en iyisidir.
, , ] ]