Kalsiyum, magnezyum ve fosfor, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu başlıca minerallerdir. Bir mineral, diyetinizin bir parçası olması gereken doğal olarak oluşan bir elementtir. Çoğu mineral, vücut çevresinde ve hücrelerin içindeki sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Kalsiyum, magnezyum ve fosforun sağlığa faydaları, sıvı dengesinin çok ötesine uzanır.
Kalsiyum
Frances Sizer ve Eleanor Whitney tarafından "Beslenme" ye göre, kalsiyum vücutta en bol bulunan mineraldir. Kalp atışlarınızı düzenlemeye yardımcı olmasının yanı sıra, kalsiyum kemiklerinizin yapı taşıdır. Yaşlandıkça kemik mineral yoğunluğu azalır ve bu da sizi kırılma riskine sokar. Kemik mineral yoğunluğu yeterince azalırsa, osteoporoz olarak bilinen bir hastalık gelişebilir. Tepe kemik kütlesi yaklaşık 30 yaşlarında gelişmiştir. Erken yetişkin yaşamınızda ve sonrasında her gün önerilen miktarda kalsiyum almanız çok önemlidir, çünkü yeterli kalsiyum yemek aşırı kemik kaybını önleyebilir veya geciktirebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde 1.000 mg kalsiyum almalıdır. 51 yaşından sonra, önerilen doz günde 1.200 mg'a kadar uzanır.
Magnezyum
Vücutta büyük dozlarda magnezyum gerekli değildir, ancak bazı vücut fonksiyonlarında yardımcı olur. Magnezyum, aktivite sırasında kas gevşemesine yardımcı olur. Ayrıca belirli proteinlerin ve enerjinin üretilmesine de yardımcı olur. Ek olarak, vücudunuzun birçok temel enzim yapmasına yardımcı olur. Enzimler önemlidir, çünkü vücutta hormon salınımı ve fonksiyonlarının çalışmasının öncüsüdürler. Yetişkin bir erkeğin günde 400 ila 420 mg alması gerekirken, yetişkin bir kadının günde 310 ila 320 mg'a ihtiyacı vardır.
Fosfor
Fosfor, vücutta en bol bulunan ikinci mineraldir. Hem DNA hem de RNA, büyüme ve hücresel üreme için önemli kılan fosfor içerir. Fosfor, yediğiniz yiyeceğin içindeki potansiyel enerjiyi serbest bırakarak besinlerin bozulmasına da yardımcı olur. Aynı zamanda hücreleri çevreleyen fosfolipitlerin bir parçasını oluşturur. Fosfolipitler, her bir hücreye giren ve çıkanları korumaya ve düzenlemeye yardımcı olur. Yetişkinler günde 1.000 mg fosfor yemeye teşvik edilir.
Kaynaklar
Sağlıklı ve dengeli bir diyet bu üç minerali her birini sağlamalıdır. Kalsiyum, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinden elde edildiğinde en iyisidir. Ayrıca brokoli ve yeşillik gibi bazı sebzelerde bulunur. Magnezyum, muz ve avokado gibi meyvelerde bulunur. Ayrıca fındıkta, baklagillerde, soya ürünlerinde ve kahverengi pirinçte de bulunur. Fosfor, et ürünlerinde bol miktarda bulunur. Bu biftek ve somon içerir. Fasulye, süt ve bazı peynirlerde fosfor da alabilirsiniz.
, , ] ]