Gelişmiş ülkelerde ciddi B6 ve B12 vitamin eksikliği nadir görülürken, birçok insan, özellikle B6 vitamininde, hafif eksiklik riski altında olabilir. Hayvansal ürünler en zengin B12 vitamini kaynakları olduğu için, veganlar ve katı vejeteryanlar düşük B12 vitamini düzeyleri için daha yüksek risk altındadır. Bazı ilaçlar ve sindirim sistemi ameliyatlarının yanı sıra alkolizm de B vitamini eksikliğine neden olabilir.
B6 veya B12 vitamin eksikliğinden şüpheleniyorsanız bir doktora danışın.
Psikolojik Belirtiler
B6 Vitamini beyin fonksiyonu için özellikle önemlidir, çünkü vücudun belirli nörotransmiterleri oluşturmasına yardımcı olur. Hem B6 vitamini hem de B12 vitamini eksikliği, ruh halini ve hafızayı etkileyebilir. Bu vitaminlerin eksikliği depresyona, sinirlenebilirliğe ve konsantre olmakta zorlanabilir. Hafıza bozukluğu, kısa süreli hafıza kaybı ve karmaşadan demansa kadar değişebilir.
Cilt ve Ağız Sorunları
B kompleksi vitaminleri cilt sağlığını korumaya yardımcı olduğundan, bunların yeterince alınmaması cilt sorunlarına yol açabilir. Diyetinizde yeterli miktarda B6 veya B12 yoksa, ağzınızda yaralar gelişebilir ve diliniz ağrıyor veya iltihaplanabilir. Ağız köşelerindeki yaralar veya ülserler, özellikle B6 vitamin eksikliğinin bir başka işaretidir. B6 vitamini eksikliği de dermatite neden olabilir.
Nörolojik Semptomlar
B12 vitamini konusunda ciddi bir şekilde yetersiz kalırsanız, kollarınız ve bacaklarınız zayıf, uyuşmuş veya solgun hissedebilir. Kas güçsüzlüğü aynı zamanda B6 vitamini eksikliği belirtisidir ve şiddetli B6 vitamini eksikliği ile konvülsiyonlar da mümkündür. Ek olarak, düşük B12 vitamini seviyeleri denge kaybına yol açabilir.
Anemia
Anemi, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin eksikliğidir, bunlar vücudun dokularına oksijen taşıyan hücrelerdir. Bu durum diğer semptomların yanı sıra yorgunluk, nefes darlığı ve soluk deriye neden olur. Vücudun kırmızı kan hücreleri yapmak için B12 vitaminine ihtiyacı olduğundan, bu vitaminin yetersiz olması kansızlığa neden olabilir.