A Vitamini cilt, kemikler, dişler ve mukozalar dahil olmak üzere çeşitli dokuların sağlığına önemli bir katkıda bulunur. Retinol olarak da bilinen bu vitamin, retinada renk algısı ve az ışıklı görüşlerden sorumlu olan pigment oluşumunda büyük öneme sahiptir. A vitamini doz aşımı genellikle aşırı derecede ya da uzun süre aşırı miktarda vitamin takviyesi alımından kaynaklanır.
Akut aşırı doz
A vitamini akut aşırı doz uygulaması, genellikle yanlışlıkla fazla miktarda vitamin alan çocuklarda görülür. Bir hap Medline Plus'a göre, aşırı A vitamini doz aşımı belirtileri arasında bulanık görme ve çift görme gibi diğer görsel değişiklikler; mide bulantısı ve kusma, iştah ve baş dönmesi, uyku hali ve bilinçteki diğer değişikliklerin azalmasına neden olur. Akut toksisite ayrıca, beyin içinde bir kısmının spinal kanala yayıldığı baş ağrısı, nöbet ve beyin herniasyonu şeklinde ortaya çıkabilen, kafa içi basıncının artmasına, beyindeki sıvı basıncının tehlikeli bir yükselmesine neden olabilir; ölümcül.
Kronik doz aşımı
Kronik A vitamini doz aşımı, uzun süre boyunca yüksek dozda vitamin alınması sonucu ortaya çıkar. Vücut yağ dokusunda ve karaciğerde uzun süre A vitamini depolar, bu nedenle eğer biri uzun süredir megavitamin dozları alırsa, A vitamini toksisitesi veya hipervitaminoz belirtileri geliştirebilir. Kronik alım belirtileri kabalaşmayı ve incelmeyi içerir. kaş kılı kaybı da dahil olmak üzere saç dökülmesine neden olabilecek saçlar; dudakların ve ağzın köşelerinin çatlaması; Cildin soyulması ve kaşınması ve güneş ışığına karşı daha yüksek hassasiyet.
Komplikasyonlar
A vitamini toksisitesinin diğer potansiyel işaretleri arasında beyin görüntülemesinde belirgin bir kaynak görülmeden spinal sıvı basıncı artışı olan psödotümör serebri bulunur. Merck El Kitabına göre, aşırı doz A vitamini dozuna sahip çocuklar, kemik lezyonlarına ve şişmeye neden olan inflamatuar bir durum olan kemiğin kortikal hiperostozunu geliştirebilir. Çocuklar ayrıca kemik kırığı ve eklem ağrısı çekebilir. Hepatomegali veya karaciğer iltihabı ve dalağın genişlemesi olan splenomegali de oluşabilir. Cilt de iltihaplanabilir ve sonunda soyulmaya başlar. Bu semptomların haftalar içinde tamamen iyileşmesi, A vitamini alımının durduğu sürece olasıdır.
, , ] ]