D vitamini kemik sağlığına ve genel sağlığa katkıda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'nin (UMMC), D3 Vitamini, kandaki D vitamini seviyesine en yakın şekilde bağlı olan bu temel besleyici formudur. D vitamini eksikliğinin etkileri sağlığınızı olumsuz ve ciddi şekilde etkileyebilir. Çocuklarda, erişkinler osteomalaziden muzdarip olsa da raşitizm ile bağlantılıdır.
D Vitamini Hakkında Daha Fazla Bilgi
ABD Diyet Takviyeleri Ofisi, D vitamininin birçok gıdada doğal olarak bulunmadığını gösterir; D3 vitamini sığır karaciğeri, peynir ve yumurta sarısında bulunurken, D2 vitamini bazı mantar türlerinde bulunur. Süt, portakal suyu ve mısır gevreği gibi çok sayıda yiyecek, D2 vitamini, D3 vitamini veya her ikisiyle de takviye edilir. D vitamini ayrıca diyet takviyeleri şeklinde de mevcuttur. D vitamini ayrıca güneşin ultraviyole ışınları cildinize çarptığında kendi vücudunuz tarafından sentezlenir. 0-18 yaş arası çocuklar için bu vitaminin 400 - 600 IU'su gerekir. Mayo Clinic, sağlıklı yetişkinlerin yaklaşık 600 IU'ya ihtiyaç duyduğunu belirtirken, 70 yaş ve üstü 800 IU'ya ihtiyaç duyuyor.
Rickets
D vitaminin temel görevi, vücudun mineralleri kalsiyum ve fosforu emmesine yardımcı olmaktır, Mayo Clinic . D vitamini eksikliği çeken çocuklar kemiklerinde bu minerallerin yeterli seviyesine sahip değildir. Raşitizmli çocuklar büyümede gecikme, zayıf kaslar ve omurga, pelvis ve bacaklarda ağrı yaşarlar. Rickets kendini iskelet anomalileri şeklinde sunar. Raşitizm olan çocukların eğilmiş bacakları, öne doğru çıkan göğüs kemikleri, kalın ayak bilekleri ve bilekleri ve anormal biçimde kavisli dikenleri olabilir. Raşitizm tedavi edilmediğinde, kolayca kırılan kemikler, diş anormallikleri, solunum zorluğu, nöbetler ve zatürree gibi ek komplikasyonlara neden olabilir. Mayo Clinic'e göre, daha önceki aşamalarında, asemptomatik olabilirsiniz. Hastalık ilerledikçe, yetişkinler öncelikle kalçalarda, bacaklarda ve belde, kemiklerde ağrıdığını fark eder. Bu D vitamini eksikliği formu ayrıca kas zayıflığına ve genel olarak azalmış kas kütlesine neden olabilir. Osteomalazi ile ilişkili komplikasyonlar arasında özellikle omurga, bacaklar ve kaburgalar için kemik kırılma riski artar. Osteomalaziden muzdarip olan yetişkinler, yedikleri gıdalardan yetersiz miktarda D vitamini alan ve aynı zamanda nadiren veya asla güneşte çıkmayanlar.
Diğer İpuçları
UMMC'ye göre, araştırmacılar Düşük D vitamini düzeyleri ile yüksek tansiyon, depresyon, obezite ve bazı kanser türleri gibi diğer koşullar arasındaki bağlantıyı araştırıyorlar. Yeterli miktarda D vitamini almadığınızdan endişeleniyorsanız, diyet takviyeleriyle kendi kendine tedavi etmek yerine tedavi eden doktorunuza danışın. D vitamini toksisitesi, kanınızda kalsiyum biriken ve bulantı, kabızlık, böbrek taşları, zayıflık ve anormal kalp ritmi gibi semptomlara yol açan bir durum olan hiperkalsemiye neden olabilir.