|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Vitamin ve Minerallerin Fonksiyonları ve Kaynakları

Vitaminler ve mineraller, insan vücudunun düzgün çalışması için gerekli kimyasal bileşiklerdir. İki tür vitamin vardır: yağda çözünen ve suda çözünen. Yağda çözünen vitaminler - A, D, E ve K - yağda çözünür ve vücutta depolanabilir. Suda çözünen vitaminler - B kompleksi ve C - suda çözülür. Mineraller inorganik elementlerdir. Vitaminler ve mineraller belirli fonksiyonlara sahiptir ve çeşitli besin kaynaklarından türetilir.

Vitamin A

Vitamin A, görme, kemik gelişimi, diş gelişimi, bağışıklık, hücre üremesi, hormon oluşumunu teşvik etmekten sorumludur. ve sağlıklı cilt, saç ve mukoza zarlarının bakımı. A vitamini retinol formu karaciğer, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunurken, beta-karoten havuç, tatlı patates, mango, ıspanak, kabak ve kayısı dahil bitki gıdalarında bol miktarda bulunur.

Vitamin D

D vitamini güneş ışığı vitamini olarak bilinir, çünkü vücut tarafından güneş ışığına maruz kaldıktan sonra üretilir. D Vitamini süt ürünlerinde, balıklarda, ayçiçeği tohumlarında ve yumurta sarısında bulunur; Ancak, D vitamini güneş ışığından yeterince emilirse, diyet kaynaklarından çok az D vitamini gerekir. D vitamini sadece kemikleri güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda vücuttaki kalsiyum ve magnezyumun emilmesi ve bakımı için de gereklidir.

E Vitamini

pp Doğal bir antioksidan, E vitamini vücut dokularını oksidatif hasardan korur. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin sağlığı ve K vitamini kullanımı için de önemlidir. İyileşmeye, yara izlerinin önlenmesine yardımcı olur ve kırık veya gerilmiş cilt dokusunu yatıştırır. Yeşil yapraklı sebzeler, buğday tohumu, kepekli tahıllar, fındık ve bitkisel yağlar iyi E vitamini kaynaklarıdır.

Vitamin K

Süt, karaciğer, buğday kepeği, fındık ve çeşitli meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunur, K vitamini kandaki kalsiyum seviyelerini düzenler ve kemik sağlığına dahil olan proteinleri aktive eder. K vitamininin birincil işlevi, kanın pıhtılaşma sürecindeki kritik rolüdür. K vitamini kan pıhtı oluşumuna yardımcı olur, gerektiğinde kanamayı durdurur.

B Kompleks Vitaminler

B kompleksi vitaminleri tiamin veya B1; riboflavin veya B2; niasin veya B3; pantotenik asit veya B5; piridoksin veya B6; biotin veya B7; ", 3, [[ve kobalamin veya B12. Bu B vitaminlerinin her biri, gıdadan elde edilen enerji üretimi, büyüme, kırmızı kan hücresi üretimi, hormon oluşumu, antikor oluşumu, merkezi sinir sistemi işlevi ve metabolik işlemler gibi farklı işlevlere hizmet eder. Neredeyse tüm besinler B vitamini, özellikle hayvansal ürünler içerir.

C Vitamini

C vitamini, vücudu oksidasyon yoluyla doku hasarından koruyan bir antioksidan olarak önemli bir rol oynar. Normal metabolizma ve çevresel faktörlerin yan ürünleri olan serbest radikaller hücresel hasara yol açarak hastalığa ve hastalığa yol açar. Antioksidanlar serbest radikalleri stabilize ederek vücuda zarar gelmesini önler. C vitamini ayrıca sağlıklı cilt, kemikler, kıkırdak, diş, diş etleri, kan damarları, kollajen üretimi ve demir emilimi için de gereklidir. Kırmızı meyveler, kivi, dolmalık biber, domates, brokoli, ıspanak, guava ve turunçgiller mükemmel C vitamini kaynağıdır.

Kalsiyum

Öncelikle süt, soya ürünleri ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur, kalsiyum gereklidir Güçlü kemikler, kan pıhtılaşması, enzim regülasyonu ve kan basıncı bakımı için.

Demir

Demir, kırmızı kan hücrelerinin vücutta oksijen taşımasına yardımcı olan bir protein olan hemoglobinin temel bir bileşenidir. Demir bakımından zengin yiyecekler arasında kırmızı et, domuz eti, balık, fasulye, mercimek, kabuklu deniz ürünleri, soya ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur.

Magnezyum

Tam buğdayda, fındıkta, tohumda, yulafta, fıstık ezmesinde, yeşilde bulunur yapraklı sebzeler ve çeşitli meyveler, kas ve sinir fonksiyonu için magnezyum gereklidir. Ayrıca enerji üretimi, kemik yapısı, B vitamini aktivasyonu ve kalsiyum dengesi için gereklidir. Tam buğday, kuruyemiş, tohum, yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler mükemmel magnezyum kaynaklarıdır.

Potasyum

Potasyum bakımından zengin besinler arasında mango, muz, lahana, üzüm, ıspanak, tatlı patates, brokoli ve kuru meyveler bulunur. . Potasyum vücudun sıvı dengesini, kan basıncını, kalp atışını, sinir uyarılarını, kas fonksiyonunu korur ve düzgün bir gelişim için gereklidir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır