Afrika rooibosları, Güney Afrika'nın Western Cape eyaletindeki kırmızı çalı kuşağına özgü bezelye ailesinin çiçekli bir üyesidir. Bitkisel çay yapmak için hasat edilmesine rağmen, rooibos, siyah, yeşil veya beyaz çaylarla aynı seviyede tanik asit içermez. Benzer şekilde, kafein geçersizdir. Bitki, vücuttaki oksidatif hasarı önlemeye veya yavaşlatmaya yardımcı olabileceği anlamına gelen antioksidan özellikler gösterir, ancak rooibos çayının böbrek hastalığı üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair bir kanıt yoktur. Böbrek rahatsızlığınız varsa, bu otu terapötik olarak kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Açıklama
Aspalathus linearis, rooibos'un botanik adı, çalı çayı, kırmızı çay, Güney gibi birçok ortak adla bilinir. Bir kez hasat edildikten sonra yapraklar kesilir ve nemlendirilir ve birkaç saat boyunca "terlemesi" için kazıklarda bırakılır, bu da bitkideki fenolik bileşiklerin oksitlenmesini sağlayan bir işlemdir. Sonuç, daha sonra ince katmanlara yayılan ve güneşte kurutulan kırmızı, biraz tatlı kokulu bir malzemedir. Yeşil rooibos çayı da oksidize edilmez, genellikle daha pahalıdır ve kırmızı rooibos çayından daha topraksal bir lezzet verir.
Geleneksel Kullanım
Afrika rooibos çayı geleneksel tıpta bebek koliklerinin rahatlatılması için kullanılır. Yetişkinler çayı tonik olarak tüketir; Doktorlar’ın Bitkisel İlaçlar için Danışma Referans’ına göre sivilce, egzama ve diğer iltihaplı cilt durumlarının giderilmesine yardımcı olmak için topikal olarak da uygulanır. Bitkinin böbrek fonksiyon bozukluğunu spesifik olarak ele almak için kullanımı belgelenmemiştir, ancak bitkideki bitkilerin antioksidan aktivitesi bazı bireyleri genel bir sağlık içeceği olarak çayı içmek için ilham verebilir.
Kimyasal Bileşimler
Flavonoidler antioksidandır bitkilerde bulunan bileşikler. Rooibos, quercetin dahil olmak üzere çeşitli flavonoid glikozitler içerir. Bitki, bol miktarda antioksidan polifenol kaynağıdır ve Ocak 2007'de yayınlanan “Fitoterapi Araştırması” ndaki bir incelemeye göre, dihidrokolik denilen bir flavonoid sınıfının nadir bir diyet kaynağıdır. En aktif bileşikler, kültürlenmiş hücre testlerinde güçlü antioksidan ve antimutagenik özellikler sergileyen ve hayvan çalışmalarında antioksidan, immün uyarıcı ve anti-kanser eylemleri sergileyen aspalatin ve nothofagindir.
Fiziksel Etkiler
Yayınlanan bir çalışma Mayıs 2011'de “Beslenme ve Kanser” de, okside edilmemiş rooibos çayının, kimyasal olarak indüklenen özofagus skuamöz hücre büyümesi olan farelerde orta düzeyde anti-tümör etkileri gösterdiğini bildirmiştir. Mart 2011'de “Fitomedicine” yayınlanan bir çalışmaya göre, rooibos, büyük olasılıkla AMP ile aktive olan protein kinaz olarak bilinen bir enzimi aktive ederek serum trigliseritlerini ve kolesterolü düşürür. “Spor Hekimliği Araştırmalarında” yayınlanan 2010 yılında yapılan bir araştırmada, bilim adamları rooibos çayı verilen kolej güreşçilerinin kan ve idrar örneklerini akut dehidratasyona karşı test etmek için test ettiler, ancak çayı sade sudan daha fazla nemlendirici bulmadılar. İnsanlarda rooibos ile ilgili daha ileri klinik çalışmalar sınırlıdır; bunların hiçbiri böbrekleri etkilemez. Bununla birlikte, 2007 yılında, Oriental Oriental College College mezunlar bülteninde yayınlanan bir makale, rooibos çayının, oksalik asit içermediğinden böbrek taşlarına eğilimli insanlar için faydalı olduğunu belirtti.
Güvenlik Önlemleri
Var Bildirilen advers sağlık, Afrika rooibos çayının içilmesinden etkilenmez; Ancak, bu bitki kapsamlı bir şekilde çalışılmamıştır. Rooibos'un hamilelik sırasında zararlı olup olmadığı veya diğer ilaçlarla etkileşime girip girmediği bilinmemektedir. Güvende olmak için, hamileyseniz veya emziriyorsanız, başka ilaçlar kullanıyorsanız veya böbrek hastalığı da dahil olmak üzere kronik bir rahatsızlık geçmişiniz varsa, bitkiden uzak durun.