Kafein, vücudunuz üzerinde birçok etkisi olabilecek bir ilaçtır. Örneğin, gastrointestinal kaslarınızın kasılmasına neden olabileceğinden, kafeinin müshil etkisi vardır. Bazı kişiler bu etki için kahveyi kafeinde kullanabilirken, çok fazla kafein de susuz kalmanıza neden olabilir.
Nasıl Çalışır
Kafein, çok yaygın olarak kullanılan bir merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır kahve, çay, kakao, kolalı içecekler, enerji içecekleri, çikolata ve acı ve soğuk algınlığı için bazı ilaçlar gibi ürünler. Kafein, sindirim ve yok etme süreçleri de dahil olmak üzere genel metabolizmanızı hızlandırır. Küçük miktarlarda, sindirim aktivitesini ve bağırsak hareketlerini uyarır ve büyük dozlarda kafein ağrıya, mide bulantısına ve ishale neden olabilir.
Nutrient Loss
ishal ve artan idrara çıkma, ayrıca diyet kaynaklarından edindiğiniz önemli vitamin ve minerallerin kaybına neden olabilir. B familyasındakiler gibi kalsiyum ve vitaminler kaybolabilecek temel besin örnekleridir. Bu, düzenli olarak çok miktarda kafein tüketme alışkanlığınız varsa, vücudunuz üzerinde uzun süreli zararlı etkilere neden olabilir.
Diğer Yan Etkiler
Kafeinin, baş ağrısı gibi yüksek yan etkileri vardır. kan basıncı, mesane tahrişi, uyku bozuklukları, kaygı, mide asidi, mide reflü ve mide ekşimesi artışı. Kronik mide ekşimesi, gastrit veya peptik ülser varsa, kafeinden kaçınmalısınız. Ek olarak, adrenal bezlerin aşırı uyarılmasıyla, kafein sürekli yorgunluğa maruz kalmanıza neden olabilir.
Ek Bilgiler
Kafein miktarı, farklı ürünler arasında büyük ölçüde değişiklik gösterir. Oral ilaçlar, doz başına 200 miligram kafein içerebilir. Drugs.com'a göre 24 saat içinde 1.600 miligramdan fazla almamalısınız. Demlenmiş kahve fincan başına 180 miligrama kadar içerir; hazır kahve, 120 miligrama kadar; 110 miligrama kadar ithal çay demlendi; kafeinli kola ve diğer alkolsüz içecekler, her 12 ons'ta 90 miligrama kadar; kakao, fincan başına 4 miligram; ve acı tatlı çikolata, ons başına 25 miligram.