Vestibüler nörit de denilen vestibüler nöronit, iç kulağınızdaki vestibül-koklear sinirin vestibüler dalının iltihaplanması ile karakterize bir durumdur. Bozukluğu olan kişilerde genellikle baş dönmesi veya baş dönmesi semptomları görülür. Kalıcı bir vestibüler nöronit vakası varsa, doktorunuz durumunuzun etkilerini telafi etmenize yardımcı olacak denge egzersizleri önerebilir.
Vestibüler Nöronit Temelleri
Doktorlar vestibüler nedenlerini tam olarak anlamamasına rağmen Nöronit, bu durum, Sağlık Uzmanları için Merck El Kitabına göre, iç kulağınızda viral bir enfeksiyonun varlığından kaynaklanabilir. Bozukluk belirtileri arasında bozulmuş denge, bulantı, kusma, görsel zorluklar, baş dönmesi ve hafif ila ağır arasında değişebilen bir eğirme hissi bulunur. Çoğu durumda, vestibüler nöronit aniden ortaya çıkar ve birkaç gün veya hafta sonra kaybolur veya kaybolur. Bununla birlikte, viral bir enfeksiyon vestibüler sinire zarar verirse, uzun süreli veya kalıcı baş dönmesi gelişebilir.
İlk Tedaviler
Doktorlar, Vestibüler'e göre semptomlarınızın diğer potansiyel nedenlerini ortadan kaldırarak tipik olarak vestibüler nöronit tanısı koyarlar. Bozukluklar Derneği. Bir nöronit teşhisi alırsanız, ilk tedavi genellikle belirtilerinizin etkilerini azaltmak için tasarlanmış ilaçların kullanımını içerir. Bu amaç için yaygın olarak kullanılan ilaçlar diazepam, meclizin, difenhidramin, lorazepam, promethazin hidroklorür, steroidler ve asiklovir gibi antiviral ilaçları içerir. Derhal kullanıldığında, vestibüler nöronit için ilaçlar, vestibüler sinirinize uzun vadeli bir zarar gelmesini önleyebilir.
Vestibüler Rehabilitasyon
Birkaç aydan fazla süren dengesizlik veya baş dönmesi semptomlarınız varsa Vestibüler Bozukluklar Derneği raporuna göre doktorunuz nöronitinizi vestibüler rehabilitasyon tedavisi denilen bir teknikle tedavi etmeyi önerebilir. Bu özel egzersiz şekli tipik olarak eğitimli bir fiziksel veya mesleki terapistin yardımı ile gerçekleştirilir ve tıbbi geçmişinizi ayrıntılı bir şekilde inceler ve gözden geçirirsiniz. Durumunuza bağlı olarak, fiziksel muayenenizin unsurları, göz-baş koordinasyonunuzun, duruşunuzun ve dengenizin yanı sıra durumunuzun etkilerini hafifletmek için yapmış olduğunuz yaşam tarzı düzenlemelerinin değerlendirmelerini içerebilir.
Rehabilitasyon Egzersizleri
Vestibüler rehabilitasyonun amacı, vücudunuzun nöronit semptomlarınızın varlığına alışmasını sağlamaktır, Vestibüler Bozukluklar Derneği. Bazı durumlarda, iç kulağınızdan dengeyle ilgili sinyalleri gözleriniz ve vücudunuzun geri kalanı tarafından oluşturulanlarla daha iyi koordine etmenizi sağlayan öğrenme egzersizleri veya hareketleri içerir. Diğer durumlarda, sizi varlıkları için duyarsızlaştırmak amacıyla, nöronit semptomlarınızı kasıtlı olarak kışkırtan hareketler veya egzersizler yapmak olabilir. Tipik olarak, vestibüler terapistiniz başınız, gözleriniz ve vücudunuz için özel ihtiyaçlarınızı ve semptomlarınızı yansıtan egzersizler tasarlar.
Dikkat Edilecek Noktalar
Vestibüler rehabilitasyona başladığınızda, başlangıçta nöronit semptomlarınızın kötüleşmesiyle karşılaşabilirsiniz, Vestibüler Bozukluklar Derneği notları. Ancak, uzun bir süre boyunca egzersizlerinize devam ederseniz, denge hissiniz genellikle iyileşir. Doktorunuz ayrıca labirentit, iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo ve Meniere hastalığı dahil olmak üzere diğer çeşitli kulak içi hastalıkları için vestibüler rehabilitasyon önerebilir. Daha fazla bilgi için doktorunuza veya fizyoterapistinize danışın.