Ventral fıtıklar, karın duvarındaki zayıf bölgelere bağırsak şişkinliği döngülerinden kaynaklanır. Eski bir cerrahi insizyon bölgesinde gelişen fıtığa insizyon fıtığı denir. Ventral fıtıklar ayrıca obezite, hamilelik, ağır kaldırma veya sık öksürük neden olabilir. Çoğu zaman, bağırsak döngüsü kolayca azaltılabilir veya karın içine geri itilebilir. Eğer şişkin alan içine bir parça bağırsak sıkışırsa, hapsedildiği söylenir. Tedavi edilmemiş hapsedilen ventral fıtıklar, bazı yaşamı tehdit edici başka komplikasyonlara yol açabilir.
Boğulma
Hapsedilen ventral fıtıklar genellikle fazla ağrıya neden olmaz, ancak bölgede kalıcı bir şişkinlik gelişir. Sıkışmış fıtıkta ağrının artması, fıtık boğulmasının muhtemel fıtık boğulmasına işaret ettiğini gösterir; Merck Manuals Online Medical Library'ye göre, nekroz olarak da adlandırılan bağırsak ölümü, altı saat içinde boğulma ile ortaya çıkabilir. Boğulmuş bir ventral herni, şiddetli karın ağrısı, ateş, hızlı kalp atışı ve karın hassasiyetine neden olur. Kusma, boğulan alanın, sindirilen malzemenin geçişini engellemesi nedeniyle oluşur. Boğulma başka komplikasyonları önlemek için acil cerrahi müdahale gerektiren acil bir tıbbi durumdur.
Peritonit
Tedavi edilmemiş bir ventral hernide sıkışan boğulmuş bağırsak kanlanma eksikliğinden ölürse veya enfekte olursa, bağırsak sık sık yırtılır, dökülür. Karın boşluğuna içeriğini ve peritonit denilen bir enfeksiyon neden olur. Karın duvarı ve karın organlarını örten astarın enfeksiyonu olan peritonit, ateş, kusma ve hızlı nabızla birlikte kas sertliği ve gerginliği ile birlikte şiddetli, sürekli kötüleşen karın ağrısına neden olur. Enfeksiyonun kan dolaşımına yayılması septisemi, düşük tansiyon ve derhal tedavi edilmezse ölüme yol açabilecek çoklu organ yetmezliği ile şoka neden olabilir. Peritonit tedavisi için antibiyotikler intravenöz olarak verilir.
Bağırsak Rezeksiyonu
Eğer ventral fıtıkta sıkışan bağırsakların bir kısmı nekrozu boğar ve gelişirse, ölü bağırsak dokusunun cerrahi olarak çıkarılması gerekir veya enfeksiyon yayılabilir. Tüm ölü bağırsak dokusu alınır ve kalan bağırsağın sağlıklı uçları birleştirilir. Bağırsak rezeksiyonuna ihtiyaç duyan kişilerin sepsis gelişmesi daha olasıdır.