C bölümleri yapan doğum uzmanları ve aile hekimleri dahil olmak üzere cerrahlar, kendi sınırlarında ayrılan bir yarayı tanımlamak için ayrıştırma terimini kullanırlar. Doktorlar C-kesiti yaralarını çoklu katmanlar halinde kapattığından, sadece yüzey katmanlarının etkilendiği anlamına gelen tüm doku katmanları boyunca uzanan veya kısmi bir bütünleme yapılabilir. Karın yara ayrılmasından şüphelenen tüm kadınlar, komplikasyon meydana gelir gelmez doktorlarına bildirmelidir.
İşaretler ve Belirtiler
Deri yaraları kesildiğinde kanamaya, şişmeye, kızarıklığa, acıya ve ateşe neden olurlar. Dikişleri çıkarılmayan hastalar, cerrahi zımbalar kullanıldığında yırtık dikişlerden ya da eksik zımbalardan asılı iplikler gösterebilir. Uterin insizyonlar ayrıldığında, deri skarı genellikle bozulmadan kalır, bu nedenle doktorlar ve hemşireler, fetal hareket, kalp atım hızı ve kalp hızı değişkenliğinin azaldığı gibi, dolaylı ipuçlarına (maternal şok ve fetal rahatsızlık gibi) güvenmek zorundadır.>
Jinekoloji ve Obstetrik Arşivi'nde yapılan 2010 tarihli bir çalışma, ameliyat sonrası dönemde C-Bölümlerinin yüzde 1.2'sinin ayrılma nedeniyle karmaşık olduğunu bildirmiştir. Obstetrik ve Jinekoloji üzerine yapılan 2007 tarihli bir araştırma, doğum sonrası gebelikte uterus skar ayrışmasına bağlı uterus rüptürü sıklığını doğumların yüzde 0,3'üne koydu.
Risk Faktörleri
veya diyabet, böbrek hastalığı ve bağışıklık sistemi gibi kronik hastalıklardan muzdarip, bir C-Bölümünden sonra bu risk faktörleri olmayan kadınlardan daha fazla yara ayrılması olasılığı daha yüksektir. Öksürme, bağırsak hareketleri ve kusma ile zorlanma da işleri daha da kötüleştirir.
Komplikasyonlar
Ayrışma komplikasyonları yüzeyel enfeksiyonlardan ve artmış skar dokusuna, peritonit ve uterus rüptürüne kadar uzanır. Peritonit, karın boşluğunun hayati tehlike arz eden bir enfeksiyonunu oluşturur ve hastaneye yatışı gerektirir. Uterus rüptürü, sütür uterusun ayrılması sırasında, genellikle sonraki bir hamilelik sırasında kasılmaların ortaya çıkması durumunda uterusun ayrılması sırasında meydana gelir. araba sürmemek, beş kilonun üzerindeki nesneleri kaldırmak veya bir C bölümünden sonraki ilk birkaç hafta boyunca karın egzersizi yapmak gibi. Beslenme önlenmesinin nedenleri aşırı derecede nadir olmakla birlikte, gerekirse bir vitamin ve mineral takviyesi de dahil olmak üzere dengeli bir diyet sürdürmeye yardımcı olur. İnsizyon tipine bağlı olarak, sonraki gebeliklerde, bir doğum uzmanı, spontan doğumla ilişkili uterus rüptürü riskinden kaçınmak için kısa bir süre önce bir C-kesimi programlayabilir.
Yönetim
-Süre veya zımba kullanarak yarayı kapat. Bunun yerine, yaranın yavaş yavaş dolmasına izin verilmeli. Hastaların, ölü veya enfekte olmuş dokunun neşterle diseke edildiği bir işlem olan cerrahi debridman gerekebilir. Enfeksiyonları tedavi etmek veya önlemek için oral veya intravenöz antibiyotikler verilebilir. Uterin rüptürü genellikle kanamayı kontrol etmek ve hastanın hayatını kurtarmak için bir histerektomi gerektirir.
, , ] ]