Thalidomide, 1960'larda doğan bebeklerde ağır doğum kusurlarına neden olan, sabahları hastalık için hamileliğin erken döneminde ilacı alan annelere verilen bir ilaçtır. İlaç, önemli yan etkileri nedeniyle yasaklandı, ancak yine de ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı'nın bir kolu olan Ulusal Toksikoloji Programına göre cüzzam, AIDS ve otoimmün hastalıklar gibi hastalıkları tedavi etmek için tekrar kullanılıyor. Dimes March'ı, erken gebelikte bir dozun bile yüzde 20 ila 90 arasında bir kusur riski taşıdığını tahmin ediyor (bkz. Referans 1).
Kolbom Malformasyonları , uzuvlar oluşmaya başladığında. Talidomid'in en yıkıcı komplikasyonlarından biri, Dimes March'a göre kolun çoğunun bulunmadığı phocomelia'dır (Bkz. Referans 1). Eller omuzdaki palet gibi takılı. Ayrıca kollarda ve başparmakta alt kemiğin olmaması olan radyal aplaziler de ortaya çıkabilir. Bacaklarda da benzer kusurlar meydana gelir; Çocukların çoğu vücudun her iki tarafından etkilenir ve kollar alt ekstremitelere göre daha sık tutulsa da, hem kollar hem de bacaklar tutulabilir.
Yüz Bozuklukları
Kulak ve göz kusurları en çok ikinci olanlardır. talidomide maruz kalan bebeklerde sık görülen kusurlar, 1999'da yayınlanan Tıbbi Genetik Dergisi'ndeki bir makaleye göre (bkz. Referans 2). Kulağın dış tarafı olan pinna küçük veya tamamen eksik olabilir (anotia) ve kulağa açılan delik kör bir çukur olabilir. Dermoid kistler (cilt, saç veya kas içine girebilen hücreleri içeren kistler) göz yüzeylerinde oluşabilir; eksik gözler (anoftalmos) veya küçük gözler (mikroftalmos) da ilacın bilinen komplikasyonlarıdır. Talidomide maruz kalan bebeklerde yarık dudak ve damak da daha yaygındır. Yüz kasları bir veya iki tarafta da zayıf olabilir; yüz felci de mevcut olabilir.
Diğer Komplikasyonlar
Talidomid konjenital kalp defektlerine, hatalı şekillendirilmiş böbreklere, idrar, üreme ve mide-intestinal malformasyonlara neden olabilir. Talidomid ayrıca Teratoloji Bilgi Uzmanları Teşkilatı Otis’e göre zihinsel geriliği de beraberinde getirmiştir (bkz. Referans 3). RXList'e göre, talidomid maruziyetinden sonra doğan bebekler için doğum sırasında veya kısa bir süre sonra ölüm oranı yüzde 40'tır (Aşağıdaki Kaynaklara bakınız). , , ] ]