Sodyum ve magnezyum dahil olmak üzere vücudunuzdaki elektrolitlerin dengeli kalması önemlidir. Elektrolitler, elektrik yükü taşıyan minerallerdir. Kanında ve diğer vücut sıvılarında bulunurlar. Sodyum ve magnezyum, sinir uyarılarını düzenlemek ve kas fonksiyonlarını düzenlemek gibi birçok kritik bedensel işlem için önemlidir. Vücudunuz elektrolitleri etkili bir şekilde düzenlemek için tasarlanmıştır ve yalnızca hastalık zamanlarında ekstra yardıma ihtiyaç duyabilir. Elektrolit dengesizliği varsa veya şüpheliyseniz, bir doktora danışın.
Elektrolitlerin Önemi
Elektrolitlerinizi dengede tutmak önemlidir, çünkü kan asitliliğinizi veya pH'ınızı ve su miktarını etkilerler. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, vücudunuzda ve kas hareketini de içeren önemli süreçler. Sodyum ve magnezyumun yanı sıra, diğer elektrolitler arasında kalsiyum, klorür ve fosfor, potasyum, klorür, karbonat ve fosfat bulunur.
Magnezyum Fonksiyonu
Vücudunuzdaki biyokimyasal işlemlerin neredeyse tamamı için magnezyum gereklidir. NIH'ye göre normal sinir ve kas fonksiyonlarını korumaya yardım eder, kalp atışınızı kontrol eder, kemiklerinizi güçlü tutar, kan basıncınızı düzenlemeye yardımcı olur, kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur ve vücudunuzun bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Magnezyum eksikliği, Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre kas zayıflığına, huzursuzluğa ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilir.
Sodyum Fonksiyonu
Vücudunuzdaki su dengesini düzenlemek ve sinir uyarılarını üretmek ve yürütmek için sodyum gerekir . Sodyum seviyesinin düşük olması, uyku hali, konfüzyon, kas zayıflığı ve nöbetlere neden olabilir. Sodyum seviyenizde hızlı bir düşüş olması, yavaş bir düşüşe göre daha ciddi semptomlara neden olabilir.
Seviyelerin Değişmesinin Sebepleri
Elektrolit seviyeleriniz, vücudunuzdaki su seviyeleri değiştiğinde genellikle değişir. Örneğin, bu elektrolitin idrar veya ter yoluyla çok fazla salgılanması, çok fazla sıvı içmesi veya diyetinizde yeterli miktarda sodyum tüketmemesi gibi düşük bir sodyum seviyesine sahip olabilirsiniz. Vücudunuzun sodyumdan daha fazla su salgılamasına neden olan dehidrasyon veya diüretikler çok yüksek bir sodyum seviyesine neden olabilir.
Testler ve Teşhis
Doktorunuz elektrolit seviyelerinizi bir kanda ölçerek elektrolit anormalliklerini teşhis edebilir veya idrar örneği. Bir anormallik varsa, sebebi bulmak için başka testler gerekebilir. Örneğin, Maryland Tıp Merkezi'ne göre, hastalık, kusma, terleme, diyabet veya aşırı soda veya alkol tüketimi nedeniyle magnezyum kaybedebilirsiniz. Vücudunuz çok fazla antidiüretik hormon üretiyorsa, düşük bir sodyum seviyesi ile sonuçlanabilir. Bu hormon böbreklerinize suyu tutması için sinyal verir. Bu zatürree veya inme gibi tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. İlaçlar ayrıca Merck'e göre bazı antidepresanlar ve antikonvülsanlar da dahil olmak üzere bu hormonun aşırı üretilmesine neden olabilir.
Önleme ve Çözüm
Sodyum ve magnezyumda dengesizlik varsa, doktorunuz size tavsiyelerde bulunabilir Merck'e göre bu elektrolitler bakımından zengin yiyecekleri yiyin veya takviyeler alın. Linus Pauling Enstitüsü'ne göre, magnezyumun en iyi besin kaynakları bezelye, yeşil yapraklı sebzeler, fasulyeler, kabuklu yemişler ve dış tabakaların ve mikropların alınmadığı tahıllardır. Aşırı derecede düşük bir sodyum seviyesinin size kademeli olarak ve sürekli olarak sodyum ve suyun intravenöz olarak verilmesi ile restore edilmesi gerekebilir.