Sigara içmenin akciğerler ve kalp üzerindeki etkileri iyi duyurulur. Belki de daha az bilinen, sigara içiminin kan üzerindeki etkisidir. Sigara dumanı, karbon monoksit de dahil olmak üzere zararlı kimyasallarla doludur. Yüksek seviyelerde, karbon monoksit boğulmaya neden olabilir. Düşük konsantrasyonlarda, karbon monoksit kanın organlara ve dokulara doğru şekilde oksijen taşmasını önler.
Karbon Monoksit
Karbon monoksit molekülü, bir karbon atomuna bağlı bir oksijen atomundan oluşur. Karbon monoksit kokusuz, renksiz ve tatsızdır. Gaz, yanmalı motorlar, hatalı gaz sobaları veya fırınları, yangınlar ve yanan kömürden üretilir ve Drugs.com web sitesine dikkat çeker. Sigara dumanında karbon monoksit de bulunur. Gaz zehirlidir, Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi hakkında uyarır. Karbon monoksit zehirlenmesinin uyarı işaretleri; baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi ve sinirliliktir. Karbon monoksit bilinç kaybı ve boğulma kaybına neden olabilir.
Karboksihemoglobin
Karbon monoksit, kanın oksijen taşıyan bileşeni olan hemoglobin için özellikle yüksek bir afiniteye sahiptir, A. Işık ve meslektaşları karboksihemoglobin çalışmalarında “Solunum Bakım Dergisi” nde yayınlanan sigara içen ve içmeyenlerde hemoglobin için karbon monoksitin afinitesi, karbon dioksitin afinitesinden 245 kat daha yüksektir. Karbon monoksit hemoglobine bağlandığında karboksihemoglobin oluşur. Karbon monoksit hemoglobine karşı çok güçlü bir çekiciliğe sahip olduğundan, bağ geri dönüşü yoktur. Light ve meslektaşları raporuna göre, karboksihemoglobin dokulara ve organlara oksijen taşıyamıyor.
Sigara İçmenin Etkileri
Sigara içenlerin sigara içmeyenlerle karşılaştırıldığında daha yüksek düzeyde karboksihemoglobin olduğu görülmüştür. Sigara içmeyenler arasında karboksihemoglobin seviyeleri yüzde 1,5'ten düşük iken, sigara içenlerin seviyeleri günlük içilen sigara sayısına bağlı olarak yüzde 3 ila 15 arasında değişmektedir. Işık ayrıca sigara içmeyenlerin karboksihemoglobin seviyelerinin ikinci el sigara dumanına maruz kaldıklarında yükseldiğini buldu.
Anemia
Artan karboksihemoglobin seviyelerini ve kandaki düşük oksijen seviyelerini telafi etmek için sigara içenler daha yüksek toplam hemoglobine sahip olma eğilimindedir. Dale Nordenberg başkanlığındaki “Amerikan Tabipler Birliği Dergisi” nde bildirilen bir çalışmaya göre, sigara içmeyenlere göre daha ileri düzeyde. Artan hemoglobin seviyeleri, hemoglobin eşik seviyelerine dayanarak teşhis edilen anemiyi ve diğer tıbbi durumları maskeleyebilir.
Sonuçlar
Yüksek karboksihemoglobin seviyeleri, egzersiz toleransının azalmasına ve egzersiz sırasında kalp krizi oranının artmasına neden olur, rapor Nordenberg ve meslektaşları. Demir veya diğer beslenme yetersizlikleri, kronik hastalıklar, maligniteler veya hemoglobin eşik seviyelerine dayanan enflamatuar durumlar gibi koşullar tespit edilmeden kalabilir ve tedavi edilmeyebilir. Sigara içenler alışkanlığı bıraktıktan sonra, karboksihemoglobin seviyeleri azalır ve toplam hemoglobin seviyeleri içmeyenlerde görülen seviyelere geri döner.