Elektrolitler, tuzlar su veya sıvılarda çözüldüğünde oluşan vücut sıvılarında bulunan yüklü parçacıklardır. Elektrolitler, uygun sinir, kas ve kalp fonksiyonu için gerekli elektriksel darbeleri iletir. Ana elektrolitlerin birindeki veya daha fazlasındaki herhangi bir dengesizlik bacak kramplarına ve diğer komplikasyonlara katkıda bulunabilir.
Vücutta bulunan primer elektrolitler sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdur. Elektrolitler yiyecekler ve sıvılardan alınır ve esas olarak böbrekler tarafından elimine edilir. Elektrolit dengesini kontrol etmek böbreklerin işidir, bu nedenle böbrek yetmezliği elektrolit dengesizliğinin en yaygın nedenidir. Böbrek yetmezliğine ek olarak, aşırı terleme, kusma veya ishal ve kan kaybı veya enfeksiyonlardan kaynaklanan bir elektrolit bozulması meydana gelebilir. . Sodyum, sıvı düzenlemede ve sinir uyarılarını iletmede önemli bir rol oynar. Su vücuttaki tuzu takip eder, bu nedenle sodyumdaki bir kazanım veya kayıp, bir kazanım veya su kaybına neden olur. Hiponatremi adı verilen düşük sodyum seviyeniz varsa, fazla sodyum ve sodyum eksikliğine sahip olacaksınız. Bu kas ve bacak kramplarına neden olan hücrelerin şişmesine neden olur. Potasyum, sinir ve kas hücrelerinin uyarılabilirliğini etkileyen bir başka önemli elektrolittir. Çok fazla potasyum, hücrelerin aktivitesinin artmasına neden olur ve çok az potasyum, aktivitenin azalmasına neden olur. Genel olarak, düşük potasyum seviyeleri kas krampları ile ilişkili olabilecek kas güçsüzlüğü ile sonuçlanır.
Kalsiyum ve Magnezyum
Kalsiyum ve magnezyum her ikisi de kemiklerde depolanır. Kalsiyum ayrıca sinir ve kas hücrelerinin uyarılabilirliğini de etkiler. Hipokalsemi adı verilen düşük kalsiyum seviyeleri kasta sinirlilik artışı sağlar. Bu kas krampları ve ekstremitelerde iğne ve iğne hissi ile sonuçlanabilir. Magnezyumun işlevleri potasyum ve kalsiyum ile örtüşür. Düşük magnezyum yine kas tahrişine neden olur ve kas spazmlarına ve hiperaktif reflekslere neden olur.
Önemi
Bacak ve kas krampları, ana elektrolitlerin herhangi birinin kaymasıyla ortaya çıkabilir. Kramplanma en çok elektrolit seviyelerinin azalması ile ilişkilidir. Bacak krampları elektrolit bozukluklarının erken belirtileri olabilir. Hafif bacak krampları vakalarında, sadece sodyum, potasyum, kalsiyum veya magnezyum yönünden zengin yiyecekleri artırmak sorunu çözebilir. Bazı spor içecekleri temel elektrolitler içerir ve semptomların giderilmesine yardımcı olabilir. Daha ciddi durumlarda, elektrolit takviyeleri gerekli olabilir.