Psoriasis, pürüzlü, kuru cilt hücrelerinin birikmesi nedeniyle cildin çeşitli kısımlarında kırmızımsı pembe yumruların oluşmasına neden olan kronik bir cilt durumudur. Doktorlar sedef hastalığına neyin yol açtığından emin değiller, ancak kalıtsal ve stresle ortaya çıkabileceğine inanıyorlar. Tedavi seçenekleri topikal kremler, ilaçlar ve egzersizdir. Doktorlar ayrıca diyetteki değişikliklerin cilt hastalığının tedavisinde yardımcı olabileceğine inanmaktadır. Topikal olarak veya tüketilmiş olsa da kafein sedef hastalığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir.
Psoriasis Tedavisi
Psoriasis, Maryland Tıp Merkezine göre, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde 6 milyondan fazla kişiyi etkiler. Reçeteler ve reçetesiz topikal kremler sedef hastalığının semptomlarını tedavi etmek için kullanılır. Daha ciddi vakalarda, oral reçeteli bir ilaç da kullanılır. Enflamasyonun azaltılmasına yardımcı olmak için steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar veya NSAID'ler alınabilir. Psoriasis semptomlarına yardımcı olmak için çoğu beslenme değişikliği sıklıkla önerilmektedir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, sedef hastalığı olan kişilerin alkol, basit şeker ve yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmasını önerir. Besin alerjileri sedef hastalığının patlamasını tetikleyebilir, bu nedenle alerji testi yapılması gerekebilir.
Psoriazis Tedavisinde Topikal Kafein
“Dermatolojik Tedavi Dergisi” nde yayınlanan 2005'te psoriazis tedavisinde topikal kafein kremini kullandı. Araştırma için psoriasisli 31 hasta iki gruba ayrıldı. Deney grubundaki hastalara günde üç kez yüzde 10 kafein içeren bir krem uygulandı. Kontrol grubundaki hastalara plasebo verildi. Her ziyarette Psoriatik Alan ve Ciddiyet Endeksi veya PASI değerlendirildi. Sekiz hafta sonra, araştırmacılar kafein ile tedavinin PASI skorlarını düşürmede plaseboya göre daha etkili olduğunu bulmuşlardır.
Kafein, Bağışıklık Tepkiini Artırıyor
Araştırmacılar, kafeinin bağışıklık sistemini etkilemedeki rolünün ne kadar olduğundan emin değiller. . “Eczacılık ve Farmakoloji Dergisi” nde yayınlanan 2004 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, farelerde kafein alımının, bağışıklık sisteminin bir enzim parçası olan lizozimi etkilediğini bulmuşlardır. Kronik kafein tüketimi, lizozim aktivitesini arttırdı ve koruyucu bir bağışıklık sistemi geliştirmede önemli bir rol oynadı. Yapılan çalışmalar önemlidir, çünkü sedef hastalığının otoimmün bir hastalık olabileceğine inanılır.
İltihaplanma Önleyici Olarak Kafein
Kafeinin iltihaplanmadaki rolü tam olarak anlaşılmamıştır. Kafein, bazı reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarda kullanılır, çünkü asetaminofenin etkilerini arttırmaya yardımcı olur, ancak kafeinin kendi başına bir anti-enflamatuar olarak etki edip etmediği belirsizdir. “Beslenme Dergisi” nde yayınlanan 2011 tarihli bir çalışmada, 16 sağlıklı erkeğin ve kahvenin iştah, enerji alımı ve iltihaplanma ile ilgili belirteçler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kafeinin vücuttaki kortizol konsantrasyonlarını arttırdığı bulundu. Kortizol, bağışıklık sistemini baskılayarak, antiinflamatuar yanıtın azalmasına neden olabilir.