|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Kollajen Lifleri Ne Yapar?

Kollajen, insan vücudunda bulunan en yaygın proteindir. Neredeyse tüm organlarda ve vücut kısımlarında bulunur, sıklıkla farklı türlerde bulunur. Genel olarak, kolajen kendisini belirli bir vücut kısmına yapısal stabilite kazandıran bir elyaf ağına sarmaktadır. Genel olarak cilt bütünlüğü ile ilişkilidir, ancak diğer birçok vücut parçasının da düzgün çalışması için çok önemlidir.

Önem

Kollajen lifleri ve ağları birçok vücut parçasına yapısal kuvvet kazandırır. Normal bir insanda kuru cilt ağırlığının yüzde 80'ini oluşturduğu ciltte bol miktarda bulunur. Kendisiyle ve elastin gibi diğer proteinlerle etkileşime girebilme kabiliyeti sayesinde cildi desteklemeye ve elastik doğasına yardımcı olur. Diğer vücut bölümlerindeki kollajen türlerindeki hafif değişiklikler, kemik veya kan damarlarında olduğu gibi daha ince elyaf ağları gibi daha fazla güç katmasına neden olur.

Türleri

En az 12 tür dördü genellikle farklı vücut kısımlarında bulunan kollajen vardır. Tip I kollajen, en bol bulunan tiptir ve cilt, kemik ve diğer bağ dokularında bulunur. Tip II genellikle kıkırdakta bulunur ve yara onarımı sırasında Tip III kollajen kullanılır. Tip IV, kan damarlarının zarlarında bulunur ve kan bileşenlerini filtrelemeye yardımcı olur.

Yapı

Kollajendeki kuvvet, eşsiz protein yapısından gelir. Amino asit dizisi, diğer proteinlerin yanı sıra birbirleriyle etkileşime girebilen sıkıca sarım lifler oluşturmasını sağlar. Amino asitler, C vitamini bağımlı enzimler de dahil olmak üzere, kollajen kullanılmadan önce vücudunuzdaki enzimler tarafından bir miktar modifikasyon gerektirir.

Hastalıklar

Pek çok hastalık, farklı kollajen genlerindeki mutasyonlardan kaynaklanır. Genellikle belirli vücut kısımlarındaki güç kaybı ile karakterize edilir. Örneğin, kemikte bulunan kollajen türündeki bir mutasyon, kemiklerin normalden çok daha kolay kırıldığı bir durum olan osteogenez imperfektaya yol açabilir. Ek olarak, kolajen oluşturma sırasında C vitamini gerekliliği nedeniyle, yetersiz beslenme de kollajen bozukluklarına yol açabilir. Örneğin scurvy, cilt ve kemik kolajen gücünün kaybından, diş kaybı ve cildin bütünlüğünün bozulmasından kaynaklanır.

Önleme /Çözüm

Kolajen hem çevresel hem de doğal işlemlere duyarlıdır. Ultraviyole ışığına çok fazla maruz kalması nedeniyle zarar görebilir ve zamanla doğal olarak bozulmaya başlayabilir. Bu nedenlerden dolayı, birçok araştırma doğal kolajen üretimini ve kolajen replasmanını artırmaya odaklanmıştır. Bu areslerdeki ilerlemeler ayrıca kollajen bozukluklarından muzdarip olan hastalara yardımcı olacak potansiyel tedavileri de temsil edecektir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır