Kanıt stresi bir malzemenin belirli miktarda plastik deformasyon, tipik olarak %0,2 gerinim sergilediği strestir. Bu, bir malzemenin akma dayanımının en yaygın kullanılan ölçüsüdür.
Akma gerilimi ve kanıt gerilimi sıklıkla birbirinin yerine kullanılır, ancak ikisi arasında küçük bir fark vardır. Akma gerilimi, malzemenin plastik olarak deforme olmaya başladığı nokta iken, dayanıklılık gerilimi, malzemenin belirli bir miktarda plastik olarak deforme olduğu noktadır.
Akma gerilimi ile kanıt gerilimi arasındaki fark genellikle küçüktür ve mühendislik uygulamalarında genellikle önemli değildir. Ancak aradaki farkın önemli olduğu bazı durumlar da vardır. Örneğin, köprüler ve binalar gibi plastik olarak deforme olmaması gereken yapıların tasarımında dayanıklılık gerilimi kullanılır.
Akma gerilimi ve uzama gerilimi, bir malzeme üzerinde çekme testi yapılarak belirlenebilir. Çekme testinde, malzemenin bir numunesi kopuncaya kadar gerilir ve gerilim-gerinim eğrisi kaydedilir. Akma gerilimi, gerilim-gerinim eğrisi üzerinde malzemenin plastik olarak deforme olmaya başladığı noktadır; kanıt gerilimi ise gerilim-gerinim eğrisi üzerinde malzemenin belirli bir miktarda plastik olarak deforme olduğu noktadır.