|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kas Gerilme
Sağlığı ve Hastalıkları

Gevşediğinde kaslara ne olur?

Bir kas gevşediğinde birçok fizyolojik değişiklik meydana gelir:

1. Aksiyon Potansiyelinde Azalma: Gevşeme süreci, kas kasılması sırasında motor nöron boyunca yayılan aksiyon potansiyelinin nöromüsküler kavşağa ulaşmasıyla başlar. Motor nöron, kas kasılmasından sorumlu nörotransmiter olan asetilkolin (ACh) salınımını durdurur.

2. Kalsiyum Salınımının Durdurulması: Motor uç plakasındaki reseptörlere ACh bağlanmasının olmaması, kas hücresi zarı üzerindeki voltaj kapılı kalsiyum kanallarının açılmasını engeller. Sonuç olarak, kalsiyum iyonları artık hücre dışı sıvıdan kas hücresine giremez.

3. Kalsiyum İyonlarının Geri Alınması: Kas hücresinin dahili kalsiyum deposu olan sarkoplazmik retikulum üzerinde bulunan kalsiyum pompaları, kalsiyum iyonlarını aktif olarak sarkoplazmik retikuluma geri taşır. Bu süreç, kas hücresinin sitoplazmasındaki kalsiyum konsantrasyonunu azaltarak, kas kasılması için kullanılabilirliğini azaltır.

4. Miyozin Başlarının Aktin'den Ayrılması: Azalan kalsiyum seviyeleri ile aktin filamentindeki kalsiyum bağlayıcı protein troponin konformasyonel değişikliklere uğrar. Bu değişiklik troponin-tropomiyozin kompleksinin şeklini değiştirerek miyozin başının (çapraz köprü) aktin filamentinin miyozin bağlanma bölgesinden ayrılmasını sağlar.

5. Köprülerin Devreden Çıkarılması: Kalsiyumun troponinden salınması, kasılma sırasında çapraz köprü oluşumunu sağlayan yüksek enerji durumunun kaybına neden olur. Sonuç olarak aktin ve miyozin filamentleri arasındaki çapraz köprüler kopar ve kas lifleri artık birbirinin üzerinden kayamaz.

6. Kas Liflerinin Uzatılması: Kas dokusunun elastik geri tepmesi ve kasılan kasın hareketine karşı çıkan antagonist kasların hareketi, gevşemiş kas liflerinin uzamasına ve dinlenme uzunluğuna geri dönmesine neden olur.

7. Metabolik İyileşme: Kas gevşemesi sırasında kas aynı zamanda metabolik iyileşmeye de uğrar ve kasılma sırasında tükenen adenozin trifosfat (ATP) depoları yenilenir. ATP, kalsiyum iyonlarının sarkoplazmik retikuluma geri alınması ve kasın sonraki kasılmalara hazırlanması için gereklidir.

Özetle kas gevşemesi, aksiyon potansiyelinin ve kalsiyum salınımının durdurulmasını, kalsiyumun sarkoplazmik retikuluma geri alınmasını, miyozin başlarının aktinden ayrılmasını ve kasın dinlenme durumuna geri dönmesine yol açacak şekilde metabolik kaynakların geri kazanılmasını içerir. ve uzamasına veya uzamasına izin vermek.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır