Baharatlı yiyecekler, onlara ısı veren kapsaisin adı verilen bir kimyasal içerir. Kapsaisin ağız ve boğazdaki reseptörlere bağlanarak beyne vücudun acı çektiğine dair bir sinyal gönderir. Bu nedenle baharatlı yiyecekler yemek yanma hissine neden olabilir.
Ancak baharatlı yiyeceklerin de sağlığa iyi gelebileceğine dair bazı kanıtlar var. Kapsaisinin antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir ve ayrıca metabolizmayı hızlandırmaya ve ağrıyı azaltmaya da yardımcı olabilir.
Ayrıca kapsaisin belirli kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir. Araştırmalar, düzenli olarak baharatlı yiyecekler yiyen kişilerin akciğer, mide ve kolon kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir.
Baharatlı yiyecek yemenin potansiyel faydalarından biri ülser gelişimine karşı korunmaya yardımcı olabilmesidir. Baharatlı yiyecekler, mide ülserlerinin önlenmesine yardımcı olabilecek prostaglandin üretiminin artmasına neden olur. Baharatlı yiyecekler aynı zamanda mide zarının korunmasına yardımcı olabilecek mukus üretimini de artırabilir.
Bazı baharatlı yiyecekler bağırsaktaki iyi bakterileri besleyen prebiyotikler de içerir. Bu prebiyotikler genel sağlık için önemli olan dengeli bir bağırsak mikrobiyomunun desteklenmesine yardımcı olabilir.
Son olarak baharatlı yiyecekler de iyi bir vitamin ve mineral kaynağı olabilir. Örneğin kırmızı biber iyi bir A ve C vitamini, potasyum ve demir kaynağıdır.
Elbette baharatlı yiyecekler herkese göre değildir. Mideniz hassassa, hamileyseniz veya emziriyorsanız baharatlı yiyeceklerden uzak durmak isteyebilirsiniz. Baharatlı yiyecekler bazı ilaçlarla da etkileşime girebilir, bu nedenle herhangi bir ilaç kullanıyorsanız baharatlı yiyecekleri tüketmeden önce mutlaka doktorunuzla konuşun.