|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | genetik Hastalıklar
Sağlığı ve Hastalıkları

Renk körlüğü için DNA mutasyonu nedir?

Renk körlüğünün en yaygın türü olan kırmızı-yeşil renk körlüğü, kırmızı ve yeşil koni pigmentlerini kodlayan genlerdeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bu genler X kromozomunda yer aldığından bu tür renk körlüğü erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır.

Kırmızı-yeşil renk körlüğünün iki ana türü vardır:protanopi ve döteranopi. Protanopi, kırmızı koni pigmentini kodlayan gendeki bir mutasyondan kaynaklanırken döteranopi, yeşil koni pigmentini kodlayan gendeki bir mutasyondan kaynaklanır.

Daha az görülen bir renk körlüğü türü olan mavi-sarı renk körlüğü, mavi koni pigmentini kodlayan gendeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bu gen 7. kromozomda yer aldığından mavi-sarı renk körlüğü erkeklerde veya kadınlarda daha sık görülmez.

Renk körü olan bir kişi, kırmızı ile yeşil veya mavi ile sarı gibi belirli renkleri ayırt etmekte zorluk çekebilir. Bazı durumlarda renk körü olan kişiler aynı rengin farklı tonlarını ayırt etmekte de zorluk yaşayabilirler.

Basit bir göz muayenesi ile renk körlüğü tanısı konulabilir. Renk körlüğüne neden olan spesifik mutasyonu tanımlamak için kullanılabilecek genetik testler de vardır.

Renk körlüğünün tedavisi yoktur ancak renk körlüğü olan kişilerin hayatlarını kolaylaştırmak için yapabileceği birçok şey vardır. Örneğin renkleri ayırt etmelerine yardımcı olacak özel kontakt lensler veya gözlükler kullanabilirler. Ayrıca renkleri tanımlamalarına yardımcı olmak için nesnelerin şekli veya boyutu gibi diğer ipuçlarını kullanmayı da öğrenebilirler.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır