|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | genetik Hastalıklar
Sağlığı ve Hastalıkları

Farklı sendromlar nelerdir?

Her biri kendine özgü semptom ve özelliklere sahip birçok farklı sendrom vardır. En yaygın sendromlardan bazıları şunlardır:

* Down sendromu kişide 21. kromozomun fazladan bir kopyası olduğunda ortaya çıkan genetik bir hastalıktır. Zihinsel engellilik, kısa boy ve ayırt edici yüz özellikleri dahil olmak üzere bir dizi fiziksel ve gelişimsel soruna neden olabilir.

* Otizm spektrum bozukluğu (ASD) kişinin başkalarıyla iletişim kurma ve etkileşim kurma yeteneğini etkileyen nörogelişimsel bir bozukluktur. Aynı zamanda tekrarlayan davranışlara, sınırlı ilgilere ve duyusal hassasiyetlere de neden olabilir.

* Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) kişinin dikkat etme, dürtüsel davranışları kontrol etme ve hareketsiz oturma yeteneğini etkileyen nörogelişimsel bir bozukluktur. Ayrıca hiperaktiviteye ve/veya dikkatsizliğe de neden olabilir.

* Tourette sendromu tiklerle karakterize nörogelişimsel bir hastalıktır. Tikler istemsiz, tekrarlayan hareketler veya seslendirmelerdir. Şiddeti ve sıklığı farklılık gösterebilir ve göz kırpma, baş sallama, öksürme veya küfür etme gibi durumları içerebilir.

* Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) kişinin müdahaleci düşüncelere ve kompulsif davranışlara sahip olmasına neden olan bir kaygı bozukluğudur. Davetsiz düşünceler sıklıkla sıkıntı vericidir ve kişinin endişeli veya korkulu hissetmesine neden olabilir. Kompulsif davranışlar, kişinin kaygıyı azaltmak amacıyla gerçekleştirmeye mecbur hissettiği ritüellerdir.

* Şizofreni kişinin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını etkileyen bir akıl hastalığıdır. Sanrılara, halüsinasyonlara, düzensiz konuşmaya ve sosyal geri çekilmeye neden olabilir.

* Bipolar bozukluk mani ve depresyon dönemleriyle karakterize edilen bir akıl hastalığıdır. Manik dönemler sırasında kişide enerji artışı, uyku ihtiyacında azalma, düşüncelerde yarış ve dürtüsel davranışlar görülebilir. Depresif dönemler sırasında kişi düşük ruh hali, aktivitelere ilgi kaybı, iştah veya uykuda değişiklikler ve yorgunluk yaşayabilir.

* Sınırda kişilik bozukluğu (BKB) dengesiz duygular, dürtüsellik ve ilişki kurmada zorlukla karakterize edilen bir akıl hastalığıdır. BPD'li kişiler ayrıca yoğun boşluk hissi, kendine zarar verme ve intihar düşünceleri yaşayabilir.

* Antisosyal kişilik bozukluğu (ASPD) başkalarının haklarını göz ardı etme, dürtüsellik ve saldırganlık ile karakterize edilen bir akıl hastalığıdır. ASPD'li kişilerin aynı zamanda suç davranışı geçmişi de olabilir.

* Narsistik kişilik bozukluğu (NPD) kendini aşırı önemseme duygusu, beğenilme ihtiyacı ve empati eksikliği ile karakterize edilen bir akıl hastalığıdır. NPD'li kişilerin ayrıca görkemli davranış, manipülasyon ve başkalarını istismar etme geçmişi de olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]