Omurga hakkında bilmeniz gereken bazı şeyler şunlardır:
- Omurga omurları: Her omur bir gövde, iki pedikül, iki lamina ve yedi çıkıntıdan oluşur. Vücut omurun ana kısmıdır ve vücudun ağırlığını destekler. Pediküller, vücudu laminalara bağlayan iki kalın sütundur. Laminalar, omurga kanalının çatısını oluşturan iki düz plakadır. Süreçler omurlardan uzanan kemik çıkıntılardır.
- Omurilik: Omurilik, beyinden omurgaya doğru uzanan uzun, silindirik bir sinir demetidir. Beyin ile vücudun geri kalanı arasında mesajların taşınmasından sorumludur.
- Omurilik sinirleri: Omurilik sinirleri, omurlar arasındaki küçük açıklıklardan omurgadan çıkan omuriliğin dallarıdır. Her bir omurilik siniri vücuttan beyne duyusal bilgiyi, beyinden kaslara motor bilgisini taşır.
- Omurgalararası diskler: Omurlar arası diskler omurlar arasında bulunur ve amortisör görevi görür. Sert bir dış kıkırdak tabakasından ve yumuşak bir iç jöle benzeri malzemeden yapılmışlardır.
- Faset eklemler: Faset eklemler, omurları birbirine bağlayan ve omurganın hareket etmesini sağlayan küçük eklemlerdir.
- Bağlar: Ligamentler omurları birbirine bağlayan ve omurganın stabilize edilmesine yardımcı olan sert doku bantlarıdır.
- Kaslar: Kaslar omurgayı çevreler ve onu desteklemeye ve hareketi kontrol etmeye yardımcı olur.
Omurga; hareket etme, ayakta durma ve düzgün çalışma yeteneğimizde hayati bir rol oynayan karmaşık ve önemli bir yapıdır. İyi bir omurga sağlığının korunması, genel sağlık ve refah için çok önemlidir.