|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | diyet Beslenme | vitaminler
Sağlığı ve Hastalıkları

Hamile kalmak için hangi vitaminler alınmalı?

Hamileliğe hazırlanmak ve hamile kalma şansınızı artırmak için diyetiniz aracılığıyla doğru besinleri aldığınızdan emin olmanız önemlidir. Hamileliği planlarken bazı vitaminler özellikle önemlidir:

1. Folik asit:B9 vitamini olarak da bilinen folik asit, fetusta nöral tüp defektlerinin önlenmesi için gereklidir. Folik asit takviyesi almaya gebelikten en az bir ay önce ve gebeliğin ilk üç ayı boyunca başlanması önerilir. Önerilen günlük doz 400-600 mcg'dir.

2. Demir:Demir, kanda oksijen taşıyan hemoglobinin üretimi için gereklidir. Hamile kadınların fetüsün ve plasentanın büyümesini desteklemek için demire olan ihtiyaçları artar. Önerilen günlük doz 27 mg'dır. Demir açısından zengin gıdalar arasında kırmızı et, kümes hayvanları, balık, fasulye, mercimek ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunur.

3. Kalsiyum:Kalsiyum, fetüsün kemiklerinin ve dişlerinin gelişimi için hayati öneme sahiptir. Hamile kadınlar günde yaklaşık 1000 mg kalsiyum hedeflemelidir. Kalsiyum açısından zengin gıdalar arasında süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinin yanı sıra tahıllar ve meyve suları gibi kalsiyumla zenginleştirilmiş gıdalar bulunur.

4. D Vitamini:D vitamini, kalsiyum emiliminde ve kemik sağlığının desteklenmesinde çok önemli bir rol oynar. Ayrıca fetüsün bağışıklık sisteminin gelişmesine de yardımcı olur. Önerilen günlük doz 600 IU'dur. D vitamini güneş ışığına maruz kalma ve yağlı balık, yumurta gibi besin kaynakları ile süt ve portakal suyu gibi zenginleştirilmiş gıdalar yoluyla elde edilebilir.

5. B12 Vitamini:B12 Vitamini, kırmızı kan hücresi üretimi ve fetüsün sinir sisteminin gelişimi için önemlidir. Hamile kadınlar günde 2,6 mcg B12 vitamini tüketmeyi hedeflemelidir. İyi kaynaklar et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünleri içerir.

6. İyot:İyot, beyin ve sinir sistemi büyümesi de dahil olmak üzere fetal gelişimde hayati bir rol oynayan tiroid hormonlarının üretimi için gereklidir. Hamile kadınlar günlük 150 mcg iyot almayı hedeflemelidir. İyot, iyotlu tuz, deniz ürünleri ve süt ürünlerinde bulunur.

7. Çinko:Çinko hücre büyümesi, bağışıklık fonksiyonu ve genetik materyalin oluşumu için çok önemlidir. Hamile kadınlar günde 11-12 mg çinko tüketmeyi hedeflemelidir. Çinko açısından zengin gıdalar arasında kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, fasulye, fındık ve tam tahıllar bulunur.

8. DHA (dokosaheksaenoik asit):DHA, fetal beyin gelişimi ve göz sağlığı için gerekli olan bir omega-3 yağ asididir. Hamile kadınlar günde 200-300 mg DHA tüketmeyi hedeflemelidir. İyi DHA kaynakları arasında somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar bulunur.

Takviye almanın dengeli ve besleyici bir diyetin yerini almaması gerektiğini unutmamak önemlidir. Uygun dozajı sağlamak ve diğer ilaçlarla veya altta yatan tıbbi durumlarla olası etkileşimleri önlemek için herhangi bir takviyeye başlamadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalısınız.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com