Et yemenin sağlığa olası faydalarından bazıları şunlardır:
* Protein: Et, dokuların inşası ve onarımı, hormon ve enzimlerin yapımı ve oksijenin vücutta taşınması için gerekli olan mükemmel bir protein kaynağıdır.
* Demir: Et, kırmızı kan hücresi üretimi ve oksijen taşınması için gerekli olan iyi bir demir kaynağıdır.
* B vitaminleri: Et, niasin, B6 vitamini ve B12 vitamini dahil olmak üzere birçok B vitamininin iyi bir kaynağıdır. Bu vitaminler enerji üretimi, sinir fonksiyonu ve kırmızı kan hücresi üretimi için gereklidir.
* Çinko: Et, bağışıklık fonksiyonu, yara iyileşmesi ve tat algısı için gerekli olan iyi bir çinko kaynağıdır.
* Selenyum: Et, tiroid fonksiyonu, antioksidan koruma ve bağışıklık fonksiyonu için gerekli olan iyi bir selenyum kaynağıdır.
Ancak et, doymuş yağ ve kolesterol açısından da yüksek olabilir; bu da kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunları riskini artırabilir. Doymuş yağ, et, kümes hayvanları, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Kolesterol hayvansal ürünlerde de bulunur ve atardamarlarda birikerek kalp krizi ve felce neden olabilen ateroskleroza yol açabilir.
Yediğiniz etin türü de fark yaratabilir. Örneğin kırmızı et (sığır eti, domuz eti, kuzu eti ve keçi) doymuş yağ ve kolesterol açısından beyaz ete (tavuk, hindi ve balık) göre daha yüksektir. Balık aynı zamanda kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek iyi bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır.
Eti ölçülü tüketmek ve mümkün olduğunda daha yağsız et parçalarını seçmek önemlidir. Doymuş yağ ve sodyum oranı yüksek olduğundan pastırma, sosis ve sosisli sandviç gibi işlenmiş etlerin alımını da sınırlandırmalısınız.
Etin sağlık üzerindeki etkilerinden endişeleniyorsanız doktorunuzla veya kayıtlı bir diyetisyenle konuşun. Bireysel ihtiyaçlarınızı karşılayan sağlıklı bir diyet oluşturmanıza yardımcı olabilirler.
İşte sağlıklı bir şekilde et yemeye yönelik bazı ipuçları:
* Bonfile, gögüs ve derisiz tavuk göğsü gibi daha yağsız et parçalarını seçin.
* Pastırma, sosis ve sosisli sandviç gibi işlenmiş et tüketiminizi sınırlayın.
*Etlerinizi ızgara, fırınlama, kavurma gibi sağlıklı yöntemlerle pişirin. Eti kızartmaktan kaçının çünkü bu, sağlıksız yağlar ve kalorilerin artmasına neden olabilir.
*Eti ölçülü tüketin. Amerikan Kalp Derneği haftada 6 onstan fazla kırmızı et yemeyi önermiyor.
* Diyetinizi bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıllarla dengeleyin. Bu gıdalar doymuş yağ ve kolesterol bakımından düşüktür ve kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.