Ekiniz kalın bağırsağınızın başlangıcına iliştirilmiş küçük bir çuvaldır. Ek, vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan lenfatik doku içerir. Bu doku enfeksiyon veya tıkanma ile iltihaplanabilir. Yırtılmış bir ek tıbbi bir acil durumdur. Bir cerrah bunun oluşmasını önlemek için bir apendektomi uygular. Bu yaygın ve nispeten güvenli bir ameliyattır. Ancak, herhangi bir ameliyat gibi birçok risk var. Enfeksiyon riski en yaygın olanıdır. Enfeksiyon belirtileri hafif veya şiddetli olabilir. Ekiniz zaten yırtılmışsa, belirtiler daha büyüktür.
Enfekte Olmayan İnsizyon Alanı
Ekiniz çıkarıldıktan sonra, enfekte olmayan insizyon bölgesinde tolere edilebilir bir ağrı hissedeceksiniz. İnsizyon kuru ve minimum düzeyde şişlikle kapatılmalıdır.
İnsizyon Bölgesinde Sıvı Yapılması
Apendektomi insizyonunuz kanarsa, irin veya başka herhangi bir sıvıyı çıkarırsa doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Pus, enfeksiyonun belirtisidir.
İnsizyon Bölgesinde Şişlik
Kesiğiniz dikişinizin çekilmeye başladığı noktaya kadar şişerse veya kesi büyüdüğünde tıbbi yardım isteyin. Şişlik, ameliyattan kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte, aşırı şişlik antibiyotik tedavisi gerektirecektir.
Ek Çıkarıldıktan Sonra Ateş
Ek kaldırıldıktan sonra sürekli olarak yüksek sıcaklığa sahipseniz, doktorunuza danışın. Ateş, vücudun enfeksiyonla savaşma şeklidir. Tylenol gibi asetaminofen ilaçları semptomları maskeleyebilir ve enfeksiyonu daha da kötüleştirebilir. Doktorunuz bu semptomu hafifletmek için ateş düşürücü ile birlikte antibiyotik reçete edebilir. Yukarıdaki semptomların tümü ile ilişkili ateşi yaşarsanız, şiddetli bir enfeksiyonun neler olabileceğini tedavi etmek için acil servise gitmek en iyisidir.
Septisemi
Septisemi veya kan zehirlenmesi, tedavi edilmeyen bakteriyel enfeksiyon kan dolaşımına girer. Bu risk apendektomi dahil tüm ameliyatlarda mevcuttur. Septiseminiz varsa kanınızdaki bakteriler diğer organlara zarar verebilir. Belirtiler arasında ani ateş, titreme, bulantı, hızlı kalp atışı ve oryantasyon bozukluğu gibi zihinsel değişiklikler bulunur. Bunlardan herhangi biri meydana gelirse, derhal tıbbi yardım alın.