Tüberküloz veya TB, akciğerleri neredeyse her zaman değişmeyen şekilde etkileyen, ancak hastalık ve semptomlara neden olmak için hemen hemen her organ sistemine yayılabilen bakteriyel bir hastalıktır. Bu, taramanın ve tedavinin kuvvetli bir şekilde sürdürülmesinin nedeni, o kadar ki, bir kişinin TBC durumuna bağlı olarak farklı gerekliliklerle yasal gerekliliklerin kabul edilmiş olmasıdır.
Pulmoner Etkiler
TB, akciğerlerde her zaman olduğu gibi akciğerlerde başlar. hava yoluyla iletilir. En sık görülen semptom öksürüktür ve geniş akciğer tutulumu ile öksürük, ilk önce mukus ve sonunda kanla birlikte üretken hale gelir. Enfeksiyon genellikle akciğerlerin üst loblarını etkiler ve sıklıkla bir kan damarına aşınır ve böylece vücudun geri kalanına yayılır. Akciğer dokusunda hasar, zaman içinde meydana gelebilir ve bir noktadan sonra bile geri alınamaz.
Yaygın TB
Bu aynı zamanda miliary TB olarak da bilinir ve sıklıkla bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda (HIV hastaları gibi) görülür. veya geniş akciğer hastalığından sonra kan dolaşımında TBC yayılmasına yol açar. Herhangi bir organı etkileyebilir, ancak en sık karaciğere, kemik iliğine, böbreklere, adrenal bezlere ve dalağa saldırır. Belirtiler, kandaki oksijenin azalmasından kanın yaygın bir bakteriyel enfeksiyonuna (sepsis) neden olan organa bağlı olarak değişebilir ve çoğu zaman ölümcül olabilir. Lenfatik Yayılım
Lenfatik sistem (lenf düğümleri gibi) akciğer dışındaki birincil TB enfeksiyon bölgelerinden biridir. Lenf bezleri ayrıca TB'nin yayılmasına yardımcı olabilir ve burada bir enfeksiyon lenf bezlerinin ağrısız şişmesi olarak ortaya çıkar. Lenf düğümleri hava yolu gibi diğer yapıları sıkıştırabilirler.
Pleural TB
TB ayrıca akciğerleri saran doku katmanları olan plevraya da yayılabilir. Bu genellikle, plevral tabakalar ve akciğerler arasında gelişen ve bir sıvı toplanması (genellikle TB ile enfekte olan) olan plevral efüzyon olarak bilinen bir durumla sonuçlanabilir ve solunum ve oksijenlenme ile ilgili sorunlara neden olabilir. Sıvı enfekte ise ampiyem olarak bilinir ve cerrahi drenajı gerektirebilir.
Genitoüriner Sistemin TB'si - TB, böbrekleri, genitalleri ve üreterleri de enfekte edebilir. Semptomlar genellikle enfeksiyonun bulunduğu yere lokalizedir ve sık görülen belirtiler idrara çıkma, idrarda kan ve idrar yapma sıklığının artmasıdır. Böbrek üzerindeki etkiler oldukça zarar verici olabilir ancak nadir görülür ve böbrek yetmezliği, böbrek taşları ve yüksek tansiyon (hipertansiyon) içerir.
Kemik ve Eklem Kemiği
Kemiklerin ve eklemlerin TB ile enfeksiyonu oluşur ve risk yaşla birlikte artar. Her zamanki semptomlar ağrıdır, ilgili eklem ve şişkinliklerin şişmesidir (dokudaki eklemden dış deriye giden tüneller). Tedavi genellikle ilaçla yapılır ve ameliyat tipik olarak, tehlikeli sinir sistemi semptomlarında ortaya çıkabilen omurga dahil olduğunda yapılır.
Merkezi Sinir Sistemi TB
Merkezi sinir sisteminin en sık görülen enfeksiyonu. TB menenjittir. Bu genellikle doğrudan bakteriyel enfeksiyonla ortaya çıkar ve menenjlere veya beyin dokusuna (ensefalit) bulaşabilir. Hastalık öncelikle beynin tabanına saldırır ve baş ağrısı, bilinç düzeyinin azalması ve sert bir boyun ile kendini gösterir. Bu hastalar ayrıca sinir sistemi semptomlar göstermeye başladığında vücudunun geri kalan kısmında meydana gelen militan TBC olma eğilimindedir. Nadiren, menenjit yerine fokal bir lezyon gelişebilir; bu, bir tüberküloma olarak bilinir ve kitle tarafından diğer dokulara çarparak üretilen lokal etkiler dışında genellikle asemptomatiktir.
Cardiac TB
TB, kalbi kaplayan perikardı enfekte edebilir. Perikard ve kalp dokusu arasında perikardiyal efüzyon olarak bilinen sıvı birikmesine neden olabilir. Fibroz, kalbin daralmasına neden olan skar dokusu ile de sonuçlanabilir. Ayrıca, atriyum ve sol ventrikül gibi kalp dokusunun enfeksiyonu, kalp fonksiyonu üzerinde belirgin zararlı etkilere neden olabilir.
, , ] ]