Kemik çıkıntısı, vücuttaki kemiklerin kenarları boyunca oluşan kemik çıkıntısıdır. Kemik mahmuzları kendi başlarına ağrılı değildir, ancak sinirlere ve kemiklere sürtünerek ağrıya neden olabilirler. Çoğu kemik mahmuzu semptomlara neden olmaz ve yıllarca gizli kalabilir. Kemik mahmuzları doğal olarak herhangi bir sağlık durumu olmadan doğal olarak ortaya çıkmaktadır. Ayaktaki kemik mahmuzları sinirlere, kaslara ve ayak kemiklerine kronik tahrişe neden olur. Ayaktaki bir kemik çıkıntısı en yaygın ortopedik koşullardan biridir.
Risk Faktörleri
Kemik mahmuzları geliştiren insanlar için ortak olan bazı risk faktörleri vardır. Bu risk faktörleri arasında düz ayakları, ekstra yüksek kemerleri, şişmanlığı, ani kilo alımını ve sıkı Aşil tendonları olan insanlar bulunur. Çok fazla koşu yapan insanlar da kemik mahmuzları geliştirme eğilimindedirler.
Ağrı
Ayaktaki kemik mahmuzları genellikle ayağın alt kısmında gelişen ağrı nedeniyle fark edilir. Ağrı genellikle sabahları daha kötüdür ve gün boyunca iyileşir. Ayağın dibindeki bu ağrılı hassasiyet, ayak dinlendiğinde donuk bir acı ile yer değiştirebilir.
Yürüme
Ayağın içindeki kemik çıkıntısı yürümeyi zorlaştırır. Uzun süre yürürken ağrı artar. Uzun süre ayakta durmak bu tür kemik mahmuzu ile de zorlaşır.
Diğer Belirtiler
Kemik mahmuzları bir ayağı etkileme eğilimindedir. Ağrı her iki ayağında ise, genellikle bir kemik mahmuzu neden olmaz. Kemik mahmuzuyla alanın çevresinde hafif şişlik genellikle kızarıklık eşlik eder.
Tedavi
Kemik mahmuzları tedavi ile daha iyi olabilir. Anti-enflamatuar ilaçlar reçete edilebilir. Ağrıyı hafifletmek için topuk germe egzersizleri gibi fizik tedavi yapılabilir. Gece atelleri ve ayakkabı ekleri de giyilebilir. Bazen kısa bacak alçı üç ila altı hafta giyilebilir. Bu bir kayak botuna benzeyen ve dizin altında duran bir alçıdır. Steroid enjeksiyonları çok ağrılı olmalarına rağmen aynı zamanda rahatlama için bir seçenektir. Tüm tedavi seçenekleri başarısız olursa, kemik mahmuzu ameliyatla çıkarılabilir.