Koldaki cilde ve güç kaslarına his veren sinirler boyundan omuzun önünden ve elden aşağıya doğru hareket eder. Bu sinirler humerusa - üst kol kemiğine - yaklaşır ve bu kemik kırıldığında yaralanmaya karşı savunmasız kalır. Sinir hasarı parmaklarda uyuşukluğa neden olabilir.
Omuz, humerusun yuvarlak başı ve omuz bıçağının bir parçası olan glenoid fossa tarafından oluşturulan top ve soket eklemdir. Humerusun top gibi başının hemen altındaki kemik bölgesi humerus boynu olarak bilinir. Kemiğin bu kısmındaki kırıklara genellikle uzatılmış bir elin üzerine düşme neden olur. Bazen bir motorlu taşıt kazası gibi doğrudan travmalarla ortaya çıkarlar.
Aksiller sinir humerusun boynuna dolanır. Bu sinire bağlı yaralanmalar genellikle humerus boynu kırığı ile meydana gelir. Aksiller sinir birkaç omuz kasına güç vererek üst kolun dışında zayıflık ve uyuşukluğa neden olur. Bu sinirin hasar görmesi elde uyuşukluğa neden olmaz.
Radyal Sinir
Radyal sinir humerus kemiği boyunca ilerler. Bu sinir en sık humerus fraktürü ile yaralanır, fakat daha tipik olarak humerus boynu yerine kemiğin orta-alt üçüncü fraktürü. Bu sinir parmakları düzelten ve bileği geriye doğru büken kaslara güç verir.
Radyal sinir, ön kol ve ön kolun arka tarafına his verir. El, yüzük parmaklarının baş parmağının, indeksinin, orta kısmının ve başının arka tarafına, orta eklemine kadar olan hissi sağlar. Radyal sinir hasarı, kemik kırıldığında veya tedavi sırasında kemik parçaları tekrar yerleştiğinde meydana gelebilir.
Belirtiler
Humer kırılmasından sonra radyal sinir hasarı elin arkasında uyuşma ve karıncalanmalara neden olur ve parmakları. Bu bölgede ağrı da ortaya çıkabilir. Parmakları ve bileği düzelten kaslardaki zayıflık hareketi zorlaştırır. Ciddi yaralanmalarla, “bilek düşmesi” meydana gelebilir ve bu da bir kişinin parmakları düzeltememesi veya elini kaldırması mümkün değildir. Belirtiler tipik olarak yaralanma sonrası kısa sürede ortaya çıkar. Bununla birlikte, 2010 yılında “Kas-İskelet Özel Cerrahi Hastanesi Dergisi” tarafından yayınlanan bir çalışmada, semptomların kırılmadan 9 hafta sonra geliştiği bir durum anlatılmaktadır.
Tedavi
2010 yılında yayınlanan bir çalışmanın yazarlarına göre "Açık Ortopedi Dergisi" tarafından, humerus kırığından kaynaklanan radyal sinir yaralanmalarının yüzde 90'ı kendiliğinden iyileşiyor. Diğer yüzde 10, siniri onarmak için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyabilir. Spontan iyileşme, yaralanmadan birkaç hafta veya ay sonra ortaya çıkabilir.
Radyal sinir iyileşirken, el işlevini korumak için sık sık splintleme kullanılır. Bir termoplastik atel uzman bir mesleki veya fizyoterapist tarafından yapılır. Atelin tabanı, uzunluğunun yaklaşık üçte ikisini kapsayan ön kolun arkası boyunca kalıplanmıştır. Metal bir destek ayağı, atele tutturulur ve elin büyük mafsallarının üzerine yerleştirilir. Sapanlar her parmağın altına yerleştirilir ve lastik bantlarla payandaya tutturulur. Atel, bileği hafifçe geriye bükülmüş bir pozisyonda tutar ve parmakların bükülmesine izin verir. Lastik bantlar parmakları tekrar düz bir pozisyona getirir, böylece parmaklar kullanılabilir. , , ] ]