Crohn hastalığı, çoğunlukla ileum ve kolonu etkileyen, gastrointestinal sistemin iltihabına neden olan inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır. Crohn hastalığının nedeni ve tıbbi tedavisi bilinmemektedir. Belirtileri ishal, karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, rektal kanama, ateş ve cilt problemleridir. Tedavi hedefleri, hastalığın bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek semptomların kontrolünü içerir. Bağırsakta ek hasara neden olduğu bilinen yiyecekler yoktur, ancak bazı yiyecekler ishal ve krampları artırabilir.
Süt Ürünleri
Crohn hastalığı olan insanlar laktoz intoleransı bulabilirler. İshal, karın ağrısı ve gaz gibi semptomlar laktoz veya süt ürünlerinin ortadan kaldırılmasıyla iyileşebilir. Tolere edilemeyen süt ürünleri arasında süt, pudingler, kabuklular, dondurma, süzme peynir, sert peynirler, kremalı çorbalar ve diğer süt ürünleri bulunur. Laktoz intoleransı bir problemse, süt ürünleri içeren öğünleri yemeden önce bir enzim ürünü kullanmanın yanı sıra laktoz içermeyen süt ürünleri de mevcuttur.
Yüksek Yağlı Gıdalar
Crohn hastalığı için tedavi; sindirimi veya yağ emilimini azalttığı için yüksek yağlı, kızarmış yiyecekler. Yüksek yağlı diyet ishali daha da kötüleştirebilir. Bir soruna neden olabilecek yüksek yağlı yiyecekler arasında tereyağı, margarin, kısalma, krema sosları ve tam yağlı sütle yapılan ürünler bulunur. Kaçınılması gereken diğer yüksek yağlı yiyecekler arasında derin yağda kızartılmış ve hızlı yiyecekler, tatlılar, kraker ve patates cipsi gibi atıştırmalık yiyecekler, cildin yağlı etleri, hurma ve hindistancevizi yağı bulunur.
Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi yüksek lifli gıdalar genel olarak sağlıklıdır, ancak Crohn hastalığında bu yiyecekler ishal, karın ağrısı ve gaz gibi belirtileri kötüleştirebilir. Sebzeleri buğulama, kaynatma, pişirme veya haşlama, onları daha fazla tolere edebilir. Cildin ve tohumların meyve ve sebzelerden çıkarılması veya konserve meyveler kullanılması da daha iyi tolere edilebilir. Brokoli, karnabahar, fasulye, soğan, lahana, bezelye ve mısır gibi bazı sebzeler de fazla miktarda gaza neden olabilir. Soruna neden olabilecek diğer yiyecekler arasında özellikle narenciye olmak üzere fındık, patlamış mısır ve meyve suları bulunur.