|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Tetik Başparmak ve Karpal Tünel Sendromu Bağlantısı

Ağrılı el koşulları günlük aktiviteleri zorlaştırır. Tetik başparmak ve karpal tünel sendromu, elin avuç içi tarafındaki baş parmağını etkileyen yaygın bozukluklardır. Bu koşullar sıklıkla birlikte ortaya çıkar ve bazı ortak risk faktörlerini paylaşır. Bununla birlikte, araştırmacılar tetik başparmak ve karpal tünel sendromu arasında doğrudan bir bağlantı kuramadılar.

Trigger Thumb

Tetik başparmak belirtileri tipik olarak zamanla gelişir. Başparmağı büken tendon bir kılıftan geçer - baş parmağı kıvrılırken pürüzsüzce kaymasını sağlayan kaygan bir tünel. Birkaç makara bu tüneli elde doğru pozisyonda tutar.

Tendon kılıfındaki iltihap ve şişlik, tendonun düzgün kayma yeteneğini kademeli olarak sınırlandırır. Tendon, kasnakların altından geçerken sıkışıp kalkar, başparmağın geçici olarak "yakalamasına" ya da bükülmeye ya da düzeltmeye çalışırken ortasında kilitlenmesine neden olur. Baş parmağınızı yakalama noktasından geçtikçe acı veren bir patlama hissi oluşur.

Karpal Tünel Sendromu

Tetik parmağında olduğu gibi, karpal tünel sendromunun semptomları yavaş yavaş gelişir. Karpal tünel, el bileğinizin hemen üstünde, avucunuzun tabanı içinde bulunur. Dokuz tendon - baş parmağını büken tendon dahil - ve median sinir bu tünel boyunca hareket eder. Şişlik ve iltihaplanma tünelde basınç yükselmesine neden olarak medyan siniri sıkar. Bu, yüzük parmağının baş parmağında, indeksinde, orta ve başparmak tarafında ağrı, karıncalanma ve uyuşukluk yaratır.

Eşli Durum

diğeri genellikle baskındır. 2009'da "Brachial Pleksus ve Periferik Sinir Hasarları Dergisi" nde yayınlanan bir araştırma, bir el kliniğine karpal tünel sendromu veya tetikleyici parmak semptomları şikayeti ile başvuran 180 hastayı değerlendirdi. Bu hastaların yüzde altmış birinin her ikisinde de olduğu bulundu. Bununla birlikte, ortak bir neden tespit edilmedi.

Risk Faktörleri

Karpal tünel sendromu ve tetik başparmak nedenleri, birkaç ortak risk faktörü olmasına rağmen bilinmemektedir. Tekrarlayan el hareketlerinin - özellikle başparmak ve parmak fleksiyonunun - karpal tüneldeki median siniri ve başparmak fleksör tendonunun hareket ettiği kılıfı tahriş ettiği düşünülmektedir. Sık kullanımlı elde tutulan veya titreyen aletler gerektiren meslekler bu durumlar için riski artırabilir. Bununla birlikte, araştırmalar bu birliği kesin olarak desteklememektedir. Tetik başparmak ve karpal tünel sendromu hem doğrudan travma neden olabilir. Avuç içi şişmesi, başparmak fleksörü tendon kılıfı ve karpal tünel içindeki basıncı arttırır. Hem tetik başparmak hem de karpal tünel sendromu kadınları erkeklerden daha sık etkiler.

Konservatif Tedavi

Tetik başparmak ve karpal tünel sendromu konservatif tedavi ile düzelebilir. Eldeki enflamasyonu azaltmak için antiinflamatuar ilaçlar ve oral steroidler sıklıkla reçete edilir. Isı ve ultrason gibi fizik tedavi müdahaleleri, lokalize enflamasyonu azaltmak, kan akışını iyileştirmek ve iyileşmeyi teşvik etmek için kullanılır. Günlük aktiviteler ağrılı yapılardaki stresi azaltmak için tekrarlayan kavrama ve baş parmağın bükülmesini önlemek için değiştirilir. Mediyan sinirin gerilmesini azaltmak için bileği düz pozisyonda tutmak için gün içinde aralıklı olarak ateller atar. Başparmağın bükülmesini ve böylece "tetiklemeyi" engellemek için parçalanır. Kortizon enjeksiyonları da bu koşulların her ikisini de tedavi etmek için kullanılır. Bu yöntemler genellikle kısa süreli semptomların giderilmesinde başarılıdır.

Cerrahi Müdahale

Tetik başparmağı ve karpal tünel gevşetme ameliyatları bazen bu koşulları ele almak için gerekli olabilir. Tetik parmağında yer alan etkilenen kasnağın serbest bırakılması bazen cilt yoluyla sağlanabilir. Kasnağı delmek ve kesmek için bir iğne kullanılır. Bu işlem doktor ofisinde yapılır. 2005 yılında "British Medical Journal" da yayınlanan bir araştırmaya göre, başarı oranlarının yüzde 90'dan fazla olduğu gösterilmiştir. Kasnağın açık bir cerrahi salınımı, anestezi altında da gerçekleştirilebilir. Açık salım için başarı oranları% 60 ile% 97 arasında değişmektedir.

Kardiyak tünel salımı, ortanca sinir üzerindeki basıncı azaltmak için anestezi altında yapılır. Prosedür, karpal tünel üzerinde bir çatı oluşturan fibröz bağ dokusu olan enine karpal ligamanın kesilmesini içerir. 2012 yılında "Açık Ortopedi Dergisi" nde yayınlanan bir makaleye göre, hastaların yaklaşık yüzde 70 ila 90'ı bu prosedürde uzun vadeli bir başarıya sahiptir. Her iki tanı konmuş kişilerde aynı ameliyat sırasında her iki işlem de yapılabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]