|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Dopamin Nörotransmitterleri Davranışı Nasıl Etkiler

Nörotransmitterler ve Nöronlar

Beyin, nöron adı verilen geniş bir hücre grubundan oluşur. Nöronlar beynin işlevsel birimidir ve düşünce ve davranış dahil tüm nörolojik süreçleri kontrol eder. Sinir sistemi temelde birbirine bağlı nöronlardan oluşan bir gruptur. Nöronlar birbirleriyle sinaps adı verilen küçük kavşaklarla iletişim kurarlar. Nöronlar, bu sinapslar arasında iletişim kurmak için nörotransmiterler adı verilen özel kimyasal haberciler kullanırlar. Nörotransmiterler, bir nöron tarafından sinaps içine salınır ve sonra diğer nöronlara bağlanır. Bu nörotransmiterler, diğer nörotransmiterleri aktive edebilir veya daha az aktif olmalarına neden olabilir. Dopamin, beynin birçok yerinde nöronları aktive edebilen bir nörotransmiterdir.

Dopamin ve Şizofreni

Dopaminin işlevlerinden biri de düşünceleri ve karar vermeyi kontrol etmektir. Dopamin, dürtülerin ve düşüncelerin bilinçlendiği ve üzerinde harekete geçilebileceği bir çeşit bekçi görevi görür. Yüksek düzeyde dopaminle sonuçlanan nöron sinyalleri devam edebilmektedir. "Hesaplamalı Nöroloji Dergisi" deki 2005 tarihli bir makale, dopaminin fikir üretme ve yaratıcı dürtünün arkasındaki itici güç olduğunu açıklamaktadır. Washington Üniversitesi'nden Chudler ayrıca dopaminin şizofreni gibi bazı psikiyatrik bozukluklarla nasıl ilişkili olabileceğini de açıklıyor. Yüksek seviyede dopamin, teoride, şizofreninin ayırt edici özelliği olan halüsinasyonlara ve sanrılara yol açan bir sel ve dürtü suyunun beyinde akmasına izin verebilir. Şizofreniyi tedavi etmek için kullanılan birçok ilaç (ayrıca antipsikotik olarak da bilinir), beyindeki dopamin seviyelerini düşürerek veya dopaminin etkilerini engelleyerek çalışır.

Bağımlılık

Düşüncelerin, eylemlerin ve davranışların denetlenmesindeki rolünün yanı sıra, dopaminin de motivasyonda çok önemli bir rolü vardır. Haziran 2009'da “Nature”, dopaminin bu diğer işlevini ayrıntılandırmaya yardımcı olan bir makale yayınladı. Dopamine duyarlı nöronlar, beynin suffia nigrans adı verilen bir bölümünde yoğunlaşmıştır. Beynin bu kısmı zevk ve motivasyon hissini kontrol eder. Zevkli hisler dopaminin beyinde serbest kalmasına neden olarak bu nöronların aktif hale gelmesine neden olur. Bu mekanizma, uyarıcılara (amfetaminler gibi), narkotiklere ve alkole bağımlılığın yol açtığı öfori ile ilgilidir. Bu maddelerin kullanımı ani bir dopamin patlamasının beyninize çok zevkli bir şey meydana geldiğini bildiren ... Bu dopamin dalgalanması, daha fazla ilaç veya alkol alımı için yüksek motivasyonun oluşturulmasından da sorumludur.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]