Düzgün çalışabilmesi için vücudunuz proteinlere bağlıdır. Amino asitler proteinlerin temel yapı taşlarıdır ve glutamin vücuttaki en bol amino asittir. Esas olarak akciğerler tarafından üretilir ve esas olarak kas dokusu, glutamin veya L-glutamin içinde saklanır, bağırsak sağlığını destekler ve irritabl barsak sendromu veya IBS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
IBS
Irritabl barsak sendromu çok hızlı veya çok yavaş büzüşen kalın bağırsak kaslarının neden olduğu bağırsak krampları, ağrı, gaz, ishal ve kabızlık nöbetleri ile karakterizedir. IBS, Amerikan popülasyonunun yüzde 10 ila 20'sini etkiler ve bağırsak hasarı ile ilişkili değildir. IBS'nin nedeni bilinmemekle birlikte, Maryland Tıp Merkezi'ne göre gıda alerjileri, stres, bağırsak kaslarının işlev bozukluğu ve azalmış serotonin düzeyleri ile ilişkilidir.
L-glutamin ve Bağırsak
L- Glutamin, kalın bağırsak içindeki mukus zarının bütünlüğünü koruyarak IBS semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Sindirim süreci, bağırsağı zararlı bakterilere maruz bırakarak, bağırsak geçirgenliğinin artmasına neden olur ve bu da bakterileri kan dolaşımına verir. Bağırsak kas dokusundan daha fazla L-glutamin kullanır ve takviye, bakteriyel sızmayı engelleyerek bağırsak tahrişini hafifletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda bağırsaktaki bağışıklık hücre aktivitesini arttırır, enfeksiyon ve iltihabı önler ve bağırsak dokusunu yatıştırır. Stanford Üniversitesi Farmakogenomik Bilgi Bankası'na göre bağırsak ayrıca enerji üretimi için L-glutamin kullanıyor ve bağırsak spazmlarını azaltmaya yardımcı olabilir. IBS'niz strese bağlıysa, L-glutamin takviyesi, kortizol seviyelerinizi azaltarak semptomlarınıza da yardımcı olabilir.
L-glutamin, toz ve kapsül formlarında mevcuttur. Isı, amino asitleri ve proteinleri tahrip ettiği için soğuk sıvılarla alınmalıdır. Bu ek, 10 yaşın altındaki çocuklar için önerilmez. Ancak, 11 ila 18 yaş arasındaki çocuklar ve gençler için önerilen günlük doz, günde bir ila üç kez 500 mg'dır. Yetişkinler için, günde üç kez 500 mg tavsiye edilir, ancak Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi ve Stanford Üniversitesi Farmakogenomik Bilgi Bankası'na göre günde 21 g'a kadar olan dozajlar iyi tolere edilir.
Riskler ve Yararlar
L-glutamin takviyesi böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı veya Reye sendromundan muzdarip olanlar için önerilmez. Bununla birlikte destek, doksorubisin, metotreksat ve 5-flüoroürasil gibi kolon kanseri kemoterapi ilaçlarının etkinliğini artırabilir ve paklitakselin neden olduğu bağırsak sinir hasarını önleyebilir. L-glutamin almadan önce doktorunuza danışın.