Folik asit metabolizmada ve diğer vücut işlemlerinde önemli rol oynar. Doğru fonksiyon için günlük folik asite ihtiyacınız vardır ve portakal, ıspanak ve mercimek gibi folik asit açısından zengin yiyecekleri tüketebilirsiniz. Eksiklik riskiniz varsa, doktorunuz günlük destek önerebilir. Folik asit tipik olarak baş ağrısı gibi yan etkilerle sonuçlanmaz, ancak olası yan etkilerin ve baş ağrısı nedenlerinin bilinmesi, baş ağrınızın kaynağını belirlemenize yardımcı olabilir.
Baş ağrısı
Baş ağrısı, çeşitli yerlerde ve donuk veya keskin bir ağrı veya kafanızdaki çoklu bölgelere yayılan bir ağrı gibi çeşitli ağrı türleri. Migren hastaları, fiziksel aktivitelerini sınırlayan ve hafif ve ses hassasiyetlerine neden olabilecek şiddetli ağrı yaşayabilirler.
Gıda kaynaklı folik asit ve takviyeleri, baş ağrıları ile hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca, folik asit eksikliği ve yüksek alım düzeyleri, baş ağrılarının bilinen nedenleri değildir. Sık sık baş ağrıları yaşıyorsanız, baş ağrısının başlamasından önce ne yediğinizi, fiziksel aktivitenizi ve duygusal durumunuzu takip edin. Ayrıca aldığınız tüm ilaç ve takviyeleri not edin. Bir örüntü fark ederseniz, bu baş ağrılarınızın nedenini belirlemenize yardımcı olabilir.
Diğer Nedenler
Folik asidin baş ağrılarıyla bilinen bir bağlantısı olmasa da baş ağrılarınız çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Gerilim, stres, yüksek tansiyon ve sinüs enfeksiyonları baş ağrısına neden olabilir. Dişler ve kulak koşulları da baş ağrısına katkıda bulunabilir. İnme ve tümörler gibi diğer daha ciddi durumlar da baş ağrısına neden olabilir.
Olası Yan Etkiler
Folik asit takviyesi alırsanız, büyük olasılıkla yan etkiler yaşamazsınız. Bununla birlikte, nadir durumlarda, takviyeye karşı alerjik bir reaksiyon yaşayabilirsiniz. Belirtileriniz arasında dudaklarınızda, ağzınızda, dilinizde ve diğer yüz bölgelerinde kızarıklık veya şişlik olabilir. Siz de nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. Doktorunuz size bir folik asit enjeksiyonu verirse, enfeksiyon bölgesinde lokalize semptomlar olabilir. Bu yan etkiler arasında kızarıklık, şişme ve ağrı vardır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sık sık veya tekrarlayan baş ağrılarınız varsa, doktorunuza başvurun. Baş ağrılarınızdaki tetikleme düzenlerini fark edip etmediğinizi bilmek isteyecektir. Doktorunuz muayenede baş ağrılarınız için bir neden bulamazsa, baş ağrısına neden olan bir sağlık durumunuz olup olmadığını belirleyebilmesi için kan çalışması, BT taramaları veya MRI'lar gibi testler isteyebilir.
, , ] ]