MedicalLexicon.com'un tıbbi sözlüğü irritabl barsak sendromunu veya IBS'yi “kalın bağırsağın koordineli ve verimsiz kasılmaları” olarak tanımlamaktadır. ya da bağırsaklardan çok yavaşça. Yiyeceklerin kendileri IBS'ye neden olmaz, ancak belirtileri kötüleştirebilirler. IBS'nin acısını ve rahatsızlığını gidermek için yaygın tetik gıdalar diyetten çıkarılmalıdır.
İçecekler
Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, alkol, kafeinli içecekler ve gazlı içecekler genellikle IBS belirtileri oluşturur, karın ağrısı veya rahatsızlık, ishal ve kabızlık gibi.
Süt Ürünleri
Peynir, süt, dondurma ve tereyağı gibi süt ürünleri IBS semptomlarını kötüleştirebilir. Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre laktoz intoleransı olmayanlar için bile, süt ürünleri karın ağrısı, şişkinlik ve rahatsızlık gibi olumsuz reaksiyonlara neden olabilir. Laktoz, süt yağı, kazein ve peynir altı suyu gibi süt bileşenleri sorunlu olabilir.
Çikolata
Sert çikolatadaki yağ ve kafein, kolonik kasılmalara neden olarak ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. HelpForIBS.com'a göre, kakao tozu, IBS hastaları için gastrointestinal sisteme daha dayanıklı olabilir çünkü yağsızdır. Yemek tariflerinde sert çikolata yerine ikame kakao tozu.
Yağlar
Bütün yağlar ağrılı karın kramplarına neden olabilecek kolonik kasılmaları uyarır. Amerikan Gastroenteroloji Koleji'ne göre, IBS hastaları yüksek yağlı ve düşük elyaflı yiyecekler yerine yüksek lifli yiyecekleri kullanmalıdır. Yağları yüksek yiyecekler arasında et, kanatlı derisi, fındık, avokado, kısalma, margarin, tereyağı, peynir, krema, tam yağlı süt, bitkisel yağlar, kızartılmış gıdalar, birçok şeker, dondurma ve çikolata bulunur.
Şekerler
Bazı şekerler ve şeker ikameleri karın kramplarına, şişkinliğe, gaz ve diğer bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki tıp uzmanları, vücutta şekere dönüşen beyaz pirinç, makarnalar, beyaz ekmekler ve beyaz un gibi rafine karbonhidratlardan kaçınılmasını önermektedir. Bazı insanlar ayrıca şeker ikameleri mannitol ve sorbitol ile bir problemi olabilir. Iowa Üniversitesi Hastaneleri ve Klinikleri Üniversitesi'ne göre, fruktoz özellikle sorunlu olabilir. Vücudunuz diğerlerinden farklıdır, bu nedenle mayanın sizin için bir sorun olduğunu, ancak IBS'li başkaları için olmadığını görebilirsiniz. "Gut" Ağustos 2005 sayısında yapılan bir çalışmada, mayanın IBS için bir tetikleyici olma ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor. Maya büyümesi veya kandida, IBS semptomlarına neden olabilir. Kaçınılması gereken maya ve küf üreten yiyecekler arasında maya ekmekleri, şarap, bira, mantar, peynir ve kuru meyveler bulunur. Şekerler ve rafine edilmiş karbonhidratlar da maya besler ve IBS'yi şiddetlendirebilir. "BMC Gastroenterology" nin 2012 sayısı, mayaya karşı alerjiniz olmasa da, buna duyarlı olabileceğinizi açıklıyor.
Buğday ve Glüten
Bazı insanlar buğdaydan kaçınmanın IBS semptomlarını iyileştirdiğini tespit ediyor. Diğerleri ise buğday, arpa, çavdar, hecelenen ve bazen yulaf içeren tüm glüten ürünlerini elimine etmeleri gerektiğini buluyorlar. Glütensiz gitmeye karar verirseniz, çölyak diyeti izlemenize yardımcı olabilir. Buğday ve glüten pek çok üründe bulunduğundan etiket okumak önemlidir. Çorbalarda, sosislerde, işlenmiş etlerde, dondurulmuş hazırlanan öğünlerde ve patates cipslerinde glüten ve buğday bulunabilir.
Meyve ve Sebzeler
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezine göre, yulaf, bezelye ve fasulye gibi bazı sebzeler Taze meyvelerin yanı sıra, çözünür lif bakımından da yüksektir ve diyete çok hızlı bir şekilde eklenirse bağırsakları tahriş edebilir. Belirtileri gaz, şişkinlik, kramp veya ishaldir. İshal devam ederse, önce diyetinize çiğ gıdalar vermeden önce pişmiş meyve ve sebzeleri deneyin.
, , ] ]