Gugulipid, Mukul mür ağacı olarak da bilinen, guggul ağacından elde edilen reçineli bir maddedir. Ağacın özeti veya sakız guggal, Ayurveda tıbbında binlerce yıldır kolesterolü düşürmek ve halsiz bir tiroidin uyarılması için kullanılmıştır. Son zamanlarda, gugulipidin kilo kaybı için kullanımı Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da popüler hale gelmiştir. Bununla birlikte, bu diyet takviyesinin etkili bir şekilde kilo kaybını desteklediğine dair net kanıt yoktur. Buna ek olarak, önemli bitki-ilaç etkileşimleriyle de ilişkilendirilir.
Botanik Profil
Guggal, buhur da dahil olmak üzere yaklaşık 550 ayrı türden oluşan çiçekli ağaçlar ve çalılar ailesinin bir üyesi olan Commiphora wightii anlamına gelir. ve efendim. Her bir tür görünüm ve yapı bakımından benzersiz olsa da, hepsinin paylaştığı bir özellik, bitkinin tüm kısımlarında bulunan reçineli bir özsu ve aynı zamanda oldukça aromatik bir kabuktur. Bu reçineler ve kabaklar tütsü içerisine dahil edildiğinden, bu aileye genellikle meşale ağacı ya da tütsü ağacı ailesi denir. E-guggulsteron ve Z-guggulsteron. Muhammad Iqbal Choudhary ve Pakistan'daki Karaçi Üniversitesi meslektaşlarına göre, E-guggulsteron metabolitleri kayda değer antibakteriyel ve serbest radikal temizleyici özellikler göstermektedir. Z-guggulsterone, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dong Xiao ve Shivendra V. Singh'in, apoptozu tetikleyerek veya programlanmış hücre ölümünü tetikleyerek insan prostat kanseri hücrelerinde tümör büyümesini önlediğini söylüyor.
Kilo Kaybı Etkileri
Drugs.com'a göre, “Planta Medica” da yayınlanan 1984 tarihli bir çalışma, guggulsteronun metabolizmayı ve kalori ve yağ yakımını artıran bir olay olan tiroidi uyardığına dair kanıt sağlamıştır. Bununla birlikte, daha yeni çalışmalar, tek başına guggalın bu etkiden sorumlu olmayabileceğini göstermektedir. Örneğin, Srujana Rayalam ve Georgia Üniversitesi'nden araştırmacılar, 12 Ağustos 2009 tarihli “Tıbbi Gıda Dergisi” sayısında, guggulsteronun şerbetten elde edilen bir flavonoid olan ksantohumol ile kombinasyonunun daha fazla obezite karşıtı aktivite gösterdiğini bildirdi tek tek her bitki bitkisinden daha. Ek olarak, etki mekanizması, hücre ölümü yoluyla adipositlerin veya yağ hücrelerinin çıkarılmasıydı.
Yan Etkileri
Ağustos 2004’te “Farmakoloji ve Deneysel Terapötikler Dergisi”, Dan E Brobst ve Kansas Üniversitesi'nden meslektaşları, guggal bileşiklerinin antikanser, kolesterol düşürücü, kan inceltici ve HIV ilacı gibi birçok reçeteli ilacın etkinliğini azalttığı bilinen bir karaciğer enzimi olan pregnan X reseptörünü aktive edebileceğini bildirdi. p> “Amerikan Tabipler Birliği Dergisi” nin 13 Ağustos 2003 tarihli sayısında Philippe O. Szapary liderliğindeki bir çalışma ekibinin, guggal'ın LDL kolesterolünü artırabileceğini bildirdiği bir makale yer aldı. Toplam 103 hiperkolesterolemili hastayı içeren çalışma, guggal tedavisi grubuna ayrılan 67 kişinin LDL düzeylerinde hafif bir artış yaşadığını göstermiştir. Ayrıca, grupta altı kişi alerjik döküntü geliştirdi.
Dikkat Edilecek Noktalar
Gugülipidin kilo kaybı için kullanılmasının etkili veya güvenli olduğunu gösteren yeterli klinik kanıt yoktur. Bununla birlikte, bu takviye ile ilişkili potansiyel bitki-ilaç etkileşimleri kurulmuştur. Bu bitkiyi kullanmadan önce doktorunuzla konuşun, özellikle kronik bir durumunuz varsa veya ilaç kullanıyorsanız