Sızıntı bağırsak sendromu ayrıca bağırsak geçirgenliği olarak da adlandırılır. Medical News Today, bağırsak geçirgenliğinin irritabl bağırsak sendromu veya IBS gibi koşulların kökeninde olduğuna dikkat çekiyor. Sızdıran bağırsak sendromu, “New York Bilimler Akademisi Annals” dergisinde yer alan 2009 tarihli bir makaleye göre, otoimmün hastalık gibi diğer durumlarda da ortaya çıkmaktadır. Geçirgenliğin toksinlerin ve bakterilerin içeriye girmemesi gereken bağırsaklara girmesine izin verdiğine dikkat çekilmiştir. Hücreler arasındaki hasarlı bağlantıların onarılmasına yardımcı olan takviyeler sızıntı bağırsak sendromunu iyileştirebilir.
Glutamin
Glutamin, bağırsak hücrelerine yakıt sağlar özellikle ince bağırsakta. İstenmeyen maddelerin bağışıklık sistemine müdahale etmesine veya sinir uçlarını tahriş etmesine izin verilmemesi için hücreler arasındaki boşlukları güçlendirmeye yardımcı olur. Medical News Today, bir glutamin eksikliğinin ishal tipinde IBS'ye neden olabileceğini ve glutamin takviyesinin semptomları, ishal ve ağrı ile başa çıkmak için potansiyel bir tedavi stratejisi olabileceğini belirtiyor.
Probiyotikler
Probiyotikler küçük ve büyük bağırsaklarda, vajina ve cilt gibi vücudun diğer bölgelerinde bulunan dost bakteriler. Bu bakteriler veya flora, sıklıkla adlandırıldıkları gibi, engelleri korumaya, yabancı maddeleri ve patojenleri doğal vücut bölümlerinden ayırmalarına ve vitamin üretimine yardımcı olmanın yanı sıra toleranslı gıdalara yardımcı olurlar. 2004 tarihli bir “Pediatri Dergisi” makalesinde, ince bağırsağa özgü bir tür probiyotik olan lactobacilli ile takviye edilmesinin, sızdıran bağırsakları ve atopik dermatit olarak bilinen cilt durumunu iyileştirebileceğini belirtiyor. Atopik dermatit aynı zamanda egzama adını da alır.
Quercetin
Quercetin, flavonoid ailesine ait bir antioksidandır. Bir 2009 “Sindirim Hastalıkları” makalesinde, elma ve soğan gibi gıdalarda önemli miktarlarda bulunduğunu ve sızdıran bağırsak sendromunu olumlu yönde etkilediği gösterildi. Yani, antioksidan, istenmeyen maddelerin immün ve hücresel fonksiyon ile karışmasına ve karışmasına izin verecek şekilde hücreler arasındaki bağlantıların kapatılmasını geliştirir. Ek olarak, makale, quercetin'in, enflamatuar barsak hastalıkları durumunda etkili bir tedavi stratejisi olduğu kanıtlanan hasarlı hücrelerin bölgesinde anti-enflamatuar etki sağladığını not eder.
GLA
Sızan bağırsakların kökeni Sendromun iltihaplanma sürecinde başlatıldığına inanılmaktadır. “Sindirim Hastalıkları” makalesi, değişmiş bariyer fonksiyonunun hem küçük hem de kalın bağırsaklarda meydana gelebileceğini belirterek bu bakış açısını ifade eder. Daha yaygın olarak GLA olarak bilinen gamma linolenik asidin, bir anti-enflamatuar profili olan bir yağ asididir ve inflamasyonu sistemik ve topikal olarak bastırdığı bilinmektedir. Geçirgen bağırsak zarına anti-enflamatuar özellikler sağlayarak, bir 2003 “Beslenme” makalesi GLA'nın sıkı bağlantı geçirgenliğini doza bağlı bir şekilde azalttığına dikkat çeker. Bu nedenle GLA, sızdıran bağırsak sendromunun tedavisi için yararlı bir destekleyicidir.