Bezelye büyüklüğündeki pineal bez, beynin merkezinde bulunur ve melatonin hormonunu üretir. Melatoninin en iyi bilinen ve anlaşılan fonksiyonu, günlük uyanıklık ve uyku döngüsünün yanı sıra diğer vücut bioritimlerinin senkronize edilmesindeki rolüdür.
Birçok vücut organı ve dokusunda melatonin reseptörleri bulunur ve hormona çeşitli şekillerde cevap verir. Bu nedenle, bir melatonin eksikliği bir dizi olası sağlık etkisine yol açabilir.
Uyku Bozuklukları
Düşük melatonin seviyesine sahip kişiler, genellikle uykuya dalma veya uykuda kalma gibi uyku bozuklukları yaşarlar. Melatonin seviyeleri genellikle karanlıktan sonra artar, gece boyunca pik ve sabah yaklaşırken düşer. Hormon uykuyu başlatmak için özellikle önemli olduğundan, düşük seviyeli insanlar genellikle uykuya dalmakta zorlanırlar.
Yaşlılar, hormon seviyeleri yaşla birlikte azaldıkça melatonin ile ilgili uykusuzluklara karşı özellikle savunmasızdırlar. Tamamlayıcı melatonin, hormon eksikliği ile ilgili uyku güçlüğü çeken insanlar için sıklıkla faydalıdır.
Kronik uykusuzluğu olan insanlar reçeteli ilaç ramelteonundan (Rozerem) faydalanabilir. Bu ilaç, bir melatonin agonistidir, yani belirli melatonin reseptörlerine bağlanır ve hormonun uyku oluşumundaki etkisini taklit eder.
Artmış Kardiyovasküler Hastalık Riski
Melatonin kalp ve kan damarları üzerinde çeşitli etkiler yapar ve kandaki yağ seviyelerini etkiler. Toplu olarak, bu etkiler kardiyovasküler hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Düşük melatonin seviyeleri sıklıkla yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı - kalbe kan sağlayan atardamarlardaki yağ tıkanıklığı olan kişilerde görülür.
Düşük melatonin ve yüksek tansiyon arasındaki bağlantı bir Mart 2010'da
Hipertansiyon Dergisi'nde yayınlanan bir çalışma. Araştırmacılar, yüksek tansiyonu olmayan sağlıklı genç kadınlar arasında, en düşük bazal melatonin seviyesine sahip olanların, 8 yıllık takip süresi boyunca hipertansiyon geliştirmesinin daha muhtemel olduğunu bulmuşlardır.
Yüksek kan kolesterolü olan insanlar. ve kötü kolesterol veya LDL, sıklıkla düşük melatonin seviyeleri sergiler. Bu kan yağ düzensizlikleri, kalp krizi ve kalp yetmezliğinin önde gelen nedeni olan koroner arter hastalığı gelişme riskini artırır. Melatoninin anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olması nedeniyle, hormonun düşük bir seviyesi de bu mekanizmalar yoluyla koroner arterlerde aterosklerotik plakların gelişmesine ve büyümesine katkıda bulunabilir.
Artmış Kanser Riski
Melatonin eksikliği Kanser, özellikle meme, prostat ve endometriyal kanserler için artan riskle ilişkilendirilmiştir.
Moleküller
dergisinde yayınlanan Şubat 2018 tarihli bir inceleme makalesinde, melatonin seviyelerinin azalmasının, hormonun antikanser etkilerini azaltarak kanser riskini artırabileceğini bildirdi. Örneğin, tüm kanserler, hücrelerin içindeki genetik materyal olan hasarlı DNA sergiler. Melatonin, anti-enflamatuar ve antioksidan etkileri ile DNA hasarını önlemeye yardımcı olur.
Diğer Olası Dernekler
Düşük melatonin seviyeleri, hayvan araştırmalarından ziyade insanlara dayanan kesin dernekler olmasına rağmen diğer bazı tıbbi koşulların gelişmesine katkıda bulunabilir bazı durumlarda eksikler. Melatonin düzeyi düşük olan kişilerde daha muhtemel olabilecek tıbbi durum örnekleri şunlardır:
İnsülin direnci
Tip 2 diyabet
Diyabetle ilgili göz hastalığı
Endometriozis
Tekrarlayan düşükler
İnme
Alzheimer hastalığı
Parkinson hastalığı
Şizofreni
Düşük melatonin seviyeleri ile bu koşullar arasındaki potansiyel bağlantıyı netleştirmek için ek araştırmalar yapılması gerekiyor.