Koenzim Q10 vücuttaki her hücrenin mitokondrisinde bulunan bir bileşiktir. Vücutta oluşturulur ve diyette elde edilir. Araştırmalar, coQ10'un nörolojik hastalıklarla ilgili semptomları etkileme kabiliyeti için umut veriyor. CoQ10 mitokondride işlev gördüğünden, 2001 “Nöroloji” dergisindeki bir araştırmaya göre, yaşlanma sürecine bağlı olarak mitokondrinin işlevsizliği ile karakterize edilen hastalıklar coQ10 takviyesi ile geliştirilmiştir. CoQ10, enerji üretimine ve hücre zarlarında bir antioksidan olarak yardımcı olur.
Parkinson Hastalığı
CoQ10 takviyesi, 2002 "Nöroloji Arşivi" nde yayınlanan bir çalışmada görüldüğü gibi, daha yavaş beyin bozulmasını teşvik eder. 16 aylık bir çalışma, Parkinson hastalığı olan hastalarda coQ10 takviyesinin etkilerini değerlendirdi. Hastalara günlük COQ10 günlük 300, 600 veya 1.200 mg doz verildi. Tüm dozlarda, beyin bozulma oranı, plaseboya kıyasla çok daha azdı. CoQ10'un faydalarını nasıl sağladığının tam mekanizması açık değildir, ancak çalışmadaki araştırmacılar, özellikle Parkinson hastalığının mitokondriyal disfonksiyonun bir koşulu olduğu için mitokondriyal fonksiyon üzerindeki bir etkiye bağlı olduğunu düşünmektedirler.> Alzheimer hastalığı, mitokondriyal fonksiyon bozukluğu ve serbest radikal hasarının bir sonucudur. CoQ10'daki beyin hücrelerindeki eksiklikler, Alzheimer hastalığı olan kişilerde yaygındır ve bu durum araştırmacıları hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için takviye etmeye kalkışmaya yönlendirmiştir. Temmuz 2009'da yayınlanan "Moleküler Bilim Dergisi" nde yayınlanan bir araştırma, coQ10'un Alzheimer hastalığı olan hastalarda amiloid plakları azalttığını buldu. Amiloid plaklar, amiloid proteinleri ve beyinde dolaşan nöron parçalarıdır. Bu plaklar Alzheimer hastalığının karakteristiğidir. Farelere 60 gün boyunca günlük kg başına 1.200 mg coQ10 verildi. 60 gün sonra, amiloid plakları önemli ölçüde azaldı.
Huntington Hastalığı
Huntington hastalığı, beyin hücrelerinin dejenerasyonunu içerir ve kontrolsüz kas hareketlerine ve entelektüel yetenek kaybına neden olur. CoQ10, bazı araştırma çalışmalarında fonksiyonel düşüşün azaltılmasında yararlıdır. Ağustos 2001'de yayınlanan "Nöroloji" dergisindeki bir araştırma, Huntington hastalığında coQ10'un etkinliğini değerlendirdi. Çalışma katılımcılarına HD'nin erken evrelerinde ve 30 ay boyunca günde iki kez 300 mg verildi. CoQ10'u alan kişiler beynin çalışma kapasitesinin daha yavaş azaldığını gördüler. CoQ10'un Huntington hastalığı için rolünü daha iyi anlamak için daha fazla araştırmanın tamamlanması gerekiyor.
Kaynaklar ve Öneriler
CoQ10, öncelikle ot beslenen ineklerden süt, peynir ve sığır eti olarak bulunur. Beyin yararı için besin kaynaklarından tüketebileceğiniz miktardan çok daha fazla olduğu için, takviye gerekebilir. Linus Pauling Institute, coQ10'un terapötik dozlarını günde 100 ila 300 mg arasında açıklar. Daha yüksek dozlar sadece doktor gözetiminde alınmalıdır.
, , ] ]